Sutikku Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Cześć, kiedyś już pisałem, że buduję własnego pół-inteligentnego robota. Mam już gotowy cały szkielet który przetwarza słowa z nagrania na tekst i potrafi wyłapać co mam na myśli. Przypuśćmy, że mam zmienną czas=1, czyli chce sprawdzić która godzina, ale mam taki kaprys żeby to sprawdzić przez internet, przez google. Jak wysłać zapytanie do googla która godzina, ale jeszcze tak by informacja ta została zwrócona do programu i mogła być odczytana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Cześć, czy chodzi Ci o Google Time Zone API? Czy może być jakiekolwiek API np. World Time API. W obu przypadkach trzeba się posłużyć http requestami, tyle, że Google Time Zone API wymaga logowania (OAuth2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Właściwie to tak, chociaż myślałem, że idzie to zrobić w stylu wyszukania w google "godzina" i odczytania pierwszego wyniku, bez API. Ale dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxGaming Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Idzie to zrobić w ten sposób, ale to jest mało optymalne rozwiązanie i bardziej skomplikowane W zasadzie wystarczy wczytać stronę i wychaczyć treść odpowiedniej sekcji na stronie(tej która zawiera godzinę). Konrad-GM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Hm, to może podejdźmy do tematu w nieco inny sposób. Chciałbym z https://perelki.net/random stronki która losuje żarty, wyciągnąć taki i wyświetlić. Jak do tego podejść, nie znam się w takich kwestiach za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Możesz użyć jakiejś biblioteki np. lxml i sparsować odpowiedź od serwera. np. from io import StringIO from lxml import etree from httplib import HTTPSConnection conn = HTTPSConnection("perelki.net") conn.request("GET", "/random") res = conn.getresponse() data = unicode(res.read(), "utf-8") parser = etree.HTMLParser() doc = etree.parse(StringIO(data), parser) root = doc.getroot() joke = root.xpath("body/div[@class='content']/div[@class='container']")[0] print '\n'.join(joke.xpath("text()")).strip() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Dzięki wielkie za pomoc, działa elegancko, poczytam sobie jeszcze co poniektóre funkcje robią tak dla zrozumienia, ewentualnie tu dopytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi