Danielus Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Mam kilka pytań: 1. Co wpisać w view ---> Object following tak aby postać była przy poruszeniu w centrum ekranu 2. Jak zrobić coś takiego że gdy jest sie w kolizji z jakimś przedmiotem i naciśnie sie jakiś przycisk to zostaną wykonane jakieś akcje. :) 3. W grze mam kilka obiektów które sie przełanczają po zmianie kierunku. Chce zrobić by obraz sie przesówał za bohaterem(pytanie 1) więc wstawiam nowy obiekt który jest nie widzialny i który leci za bohaterem. aby leciał za każdym obiektem bohatera musiałem dać 4 razy że ma lecieć za określonym obiektem. I tu mam problem gdyż gdy np. wcisne strzałke w lewo to pojawia sie komunikat o błędzie że obiekt niewidzialny nie może lecieć za obiektem który przedstawia bohatera gdy jest on zweócony w prawo bo nie ma go na planszy. Co zrobić żeby ten błąd sie nie pojawiał?? move_towards_point(boh_right.x,boh_right.y,2) Tego kodu używam. :D Można go zastąpić jakimś innym?? Bardzo prosze o odpowiedź B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 1. Nic nie pisać tylko wybrac obiekt za ktorym obraz ma podazac? 2. Zgadnij :P 3. Napisz po polsku to dostaniesz odpowiedź :) Na wszelkie inne pytania, znajdziesz odpowiedz tutaj: [ Click ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Ad.1) Wybierz postać którą będziesz sie poruszał EDIT: blackmaul wyprzedziłeś mnie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielus Opublikowano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 1. Wybiore ale obraz działa w ten sposób że gdy dotre do krawędzi to obraz sie przesówa aż dotrze do pleców sprit'a a ja chce żeby on był na środku ekranu. 2.chyba nie zgadne :crying: 3.Chce żeby bohater był na środku ekranu ale ponieważ jest on w kilku obiektach(góra, dół, lewo, prawo) to nie moge go wybrać w object following. Zrobiłem więc nowy obiekt(niewidzialny) który podąża za bohaterem i przesówa obraz. Ponieważ mam kilka obiektów to do każdego z nich zamieściłem kod który podałem wyżej i teraz za każdym razem gdy zmienie kierunek bohatera to wyskakuje błąd że tn obiekt nie może podążać za bohaterem np. bohater jest odwrócony w prawo to błąd pokazuje że obiekt niewidzialny nie może podążać za obiektem pokazyjącym bohatera który jest odwrócony w lewo. Było po polsku?? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Masz takie cos jak hbor i vbor :] to jest odleglosc od konca rooma, masz taki przyklad: w roomie o wymiarach 500 na 500 wpisujesz tam 250 i kiedy sprite bedzie w polowie rooma to obraz sie przesunie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 szkoda że tego nie ma w GM 5.3A :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidsu Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Tak się składa, że jest. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 szkoda że tego nie ma w GM 5.3A :( Edycja rooma, zakladka View? :D Bądź łaskaw nie powtarzać wypowiedzi innych... Dawidsu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 30 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2006 Tak dawno nie byłem w Game Makerze i pewnie dlatego xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromojar Opublikowano 25 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Po prostu napisz we wszystkich polach: 4000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidsu Opublikowano 25 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Nie odświeżaj starych tematów. Szczególnie jeśli problem jest rozwiązany. :] Zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi