Sutikku Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Mam problem, bo np. zrobię taki myk draw_line(x,y,obj_wrog.x,obj_wrog.y) ale obj_wrog mam dwa i chce żeby rysowało do tego drugiego (bo coś dyskwalifikuje ten pierwszy obiekt, np. hp=0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Utwórz zmienną pomocniczą ID, do której będziesz zapisywać id obiektu. Odwołujesz się przez ID.x, ID.y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Ale najpierw skądś to id muszę wziąć. Jak to zrobić? Id pierwszego obiektu będę miał przez obj_wrog, ale właśnie mi chodzi o to, że nie wiem jak się teraz odwołać do następnej instancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Metoda brutalnej siły. Gdy niszczysz obj_wrog GML with obj_wrog nazwa_obiektu_gdzie_rysujesz.ID=id; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Tylko, że ja nie chce usuwać żadnego z tych obiektów. To z tym wrogiem i hp to tylko przykład dla uproszczenia. Chodzi mi o coś takiego GML var obiekt=obj_wrog; if(obiekt.hp==0) var obiekt=nastepny_obj_wrog; move_towards_point(obiekt.x,obiekt.y,1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignatus Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Ja bym zrobil tak GML wrog1=instance_find(wrog,0) wrog2=instance_find(wrog,1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi