Jeremiah Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Znacie może jakieś przystępne sposoby rysowania zaokrąglonych linii (na przykład jak narysować połowę albo 1/4 koła a nie całość?) http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=416670 - znalazłem tylko coś takiego, ale średnio się sprawdza. Chociażby zaznaczam, że narysować ma połowę koła (180 stopni) a rysuje około 190. Czy istnieje jakiś normalny sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Najprostszy i najmniej wydajny sposób :D GML for(var i = 0; i<360; i++) { draw_point(x+lengthdir_x(r, i),y+lengthdir_y(r, i)); } EDIT: Połowa koła to i<180 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 ediepl!!! Nie! Tylko nie tak! Sensowne wydaje się wykorzystanie primitive: GML draw_primitive_begin(pr_linelist); draw_vertex(xx, yy); for(var i = 0; i<360; i+=5) { draw_vertex(x+lengthdir_x(r, i),y+lengthdir_y(r, i)); } draw_primitive_end(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Albo i :D, zapomniałem o tym, i lepiej użyć pr_linestrip zamiast pr_linelist. pr_linelist nie łączyło chyba od punktu do punktu, ale tylko dwa punkty sąsiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Chell Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Najprostszy i najmniej wydajny sposób :D GMLfor(var i = 0; i<360; i++) { draw_point(x+lengthdir_x(r, i),y+lengthdir_y(r, i)); } EDIT: Połowa koła to i<180 coś we mnie umarło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Najlepszy Silnik (CA 2012) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Dużej konkurencji tam nie miales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeremiah Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Panowie, skorzystałem z funkcji zaproponowanej przez Threefa, ale z zastosowaniem pr_linestrip, jak podpowiedział ediepl :) Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi