Pieter Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 No więc kiedy rysuje sprite tą funkcją draw_sprite_ext(sprite,subimg,x,y,xscale,yscale,rot,color,alpha) to kiedy w xscale zamiast 1 dam -1 to obrazek się odwraca, a kiedy korzystam z tej draw_sprite_stretched(sprite,subimg,x,y,w,h) i pisze to tak draw_sprite_stretched(sprite_index,0,x,y,-sprite_width,sprite_height); to nic się nie dzieje i obrazek się nie rysuje :/ zauważcie że napisałem tam - przed sprite_width. poprostu chce żeby się odwrócił przy pomocy tej funkcji. czy to jest możliwe? no chyba że da się jakoś obliczyć scale do pierwszej funkcji :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Nic dziwnego, że Ci nie działa, przecież xscale i width to dwie różne rzeczy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 tak tak wiem domyślam się :P to możecie mi napisać jak obliczyć width i height a potem podać jako scale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Niezbyt rozumiem o co Ci chodzi. Nie możesz użyć image_xscale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 facet gdybyś jeszcze rozumiał... bo mam obrazek który musi być rozciągany i chce zrobić tak że kiedy width jest na - to się obrócił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 jest funkcja draw_sprite_stretched_ext ale ma tylko dodatkowe color i alpha... Hej! Ale po co robisz stretched? To znaczy, że chcesz rozciągnąć sprite na swoje rozmiary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 No i sam sobie Matthew odpowiedziałeś na swoje pytanie. Skoro ktoś daje stretched, to chyba normalne, że chce rozciągnąć sprite :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 var X, Y, width, height, i, j; width = sprite_width; height = sprite_height; i = 50; X = (width + i) / width; draw_sprite_ext(sprite_index,0,x,y,-X,1,0,c_white,1); dobra mam pytanie. czy to będzie działać?? EDIT: Poprawiłem poprzedni kod: var X, Y, width, height, i, j, calosc; calosc = 200; width = sprite_width; i = calosc - width; X = (width + i) / width; draw_sprite_ext(sprite_index,0,x,y,X,1,0,c_white,1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 15 Października 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Sprawdź, to będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 no ten 2 u mnie działa :P temat do zamknięcia xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Sprita można rozciągać kożystając z image_xscale i image_yscale, po co używać stretched? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 16 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 dlatego napisałem sobie ten skrypt :P var X, Y, width, height, i, j, calosc; calosc = 200; width = sprite_width; i = calosc - width; X = (width + i) / width; draw_sprite_ext(sprite_index,0,x,y,X,1,0,c_white,1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi