Deuce Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Witam, chciałem zapytać o to czy jest możliwość wykorzystania tylko jednego obrazka do tworzenia animacji, bez potrzeby dzielenia na poszczególne klatki. Tworze sprite wyglądające mniej więcej tak: i chciał bym odwołać się do poszczególnych pól podczas ruchu, animacja w lewo to pole z numerkiem 1,2,3 a animacja prawo to 4,5,6. Obecnie korzystam z tego, niestety tutaj muszę dzielić animację postaci na parę obrazków(korzystając ze Sprite Editor). GML sprite_index = spr_player; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Zobacz funkcje "draw_sprite_part"... Albo po prostu wczytując obrazek użyj automatycznego wycinania części :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deuce Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Dzięki, jeżeli wszystko dobrze zrozumiałem to GML draw_sprite_part powinno być rozwiązaniem mojego problemu, ale sprawdzę dopiero jak będę miał dostęp do projektu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Dzięki, jeżeli wszystko dobrze zrozumiałem to GML draw_sprite_part powinno być rozwiązaniem mojego problemu, ale sprawdzę dopiero jak będę miał dostęp do projektu :) Musisz tylko dobrze współrzędne wprowadzać. I będzie działać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Bardzo świeży wita :) Albo po prostu wczytując obrazek użyj automatycznego wycinania części :) Jak to zrobić? :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 W edytorze sprite jest opcja "Add from Strip" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi