Silicius42 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Próbuję stworzyć ruchomą platformę(ma się poruszać w górę i w dół oraz lewo i prawo), jednak cokolwiek próbuje to nie działa. Może ktoś mógłby nakierować mnie na dobrą drogę? Platforma porusza się x+=zmienna kod: create: jump = 0; dir = 0; px = 0; py = 0; down=1; prug = 16; step: if keyboard_check(vk_left) {px=-5;dir=180;} if keyboard_check(vk_right) {px=5;dir=0;} if keyboard_check(vk_up) and jump==0 {py=-13;jump=1;down=0;} py++; if py>10 {py=10;} if y<y+py {down=1;} if place_free(x,y+py) {y+=py;} else if down==1 {move_contact_solid(270,0);jump=0} else {move_contact_solid(90,0); py=0} if place_free(x+px,y) {x+=px;} else if place_free(x+px,y-prug) {y-=prug;x+=px;} else {move_contact_solid(dir,0);px=0;} if px<0 {px++}else if px>0 {px--} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Sobota rano, nie rozumiem z tego prawie nic. Nie mam pojęcia czy to jest kod poruszania gracza, czy (mam nadzieję że nie) platformy. Po 5 minutach zauważyłem durnotę jaka jest: if y<y+py {down=1;} Bo w tym momencie sprawdzasz: if 0<py {down=1;} Poza tym postaraj się następnym razem używać znacznika [ gml ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silicius42 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Dzięki za uwagę, i tak to jest kod na poruszanie się gracza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 A jaki dokładnie jest problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi