Flame Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Dobry, Mam oto taki kod: GML Create event canvas_w=room_width; canvas_h=room_height; canvas_w=string(get_string('nieistotne',1)); canvas_h=string(get_string('też nieistotne',1)); canvas=surface_create(canvas_w,canvas_h); I tu mam problem bo chce aby surface miał wcześniej zdefiniowany poprzez get_string rozmiar ale przy surface_create wyskakuje mi error (invalid surface dimensions). Nie umiem temu pewno banalnemu problemowi zaradzić. Ktoś pomoże ? :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Rozmiar ma być liczbą a nie string, użyj get_real() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 get_rekt() Nie ma funkcji get_real(), jest za to get_integer(), ktra przyjmuje tylko liczby całkowite, czyli twoje canvas_w, nie może przyjąć wartości np. 84.7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Nie jestem pewien czy nie można użyć zmienna = get_string(), a potem real(zmienna) czy coś takiego. Nie będą wtedy liczby po przecinku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Można tak zrobić, ale nie ma wtedy pewności, czy wczytany string rzeczywiście może być zamieniony na liczbę - nie można sprawdzić tego za pomocą is_real(real(get_string())), a użycie real(string_digits(get_string())) zamienia np. 89.22 na 8922. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by napisać własny parser : P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Dzięki wszystkim za pomoc, już działa :) Kod poprawiony na: GML canvas_w=real(get_integer('cośtam',1)); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Wystarczyło by canvas_w=get_integer('cośtam',1); Bo get_integer samo w sobie jest liczbą realną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi