Cygnus Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Cześć wszystkim Mam taki problem.Otóż mam dwa objekty drabina(obj106 i obj107),no i problem w tym jak to zrobić żebym mógł chodzić po tej drabinie..O to kod bohatera czyli obj_player Bo teraz jak do drabiny podchodze,wykonuje ruch do gory,i jak szybko naciskam klawisz to bohater nie wchodzi po drabinie,tylko tak jakby wykonywał duży skok CREATE GML [/gml] start_x = x; start_y = y; phy_fixed_rotation = true; move_speed = 200; max_xspeed = 2; jumping = false; jump_force = -95; ladder = false; global.prevRoom = SENczB; [gml] STEP GML [/gml] phy_speed_x = max(min(phy_speed_x, max_xspeed) , -max_xspeed); if(phy_speed_x > 0.1 || phy_speed_x < -0.1) { sprite_index = spr_Player_Running; } else{ sprite_index = sprPlayer; } if (phy_speed_y > 1.2) { sprite_index = spr_Player_Falling; } image_speed = phy_speed_x / 10; background_x[0] = -phy_position_x / 5; background_x[0] = -phy_position_y / 5; background_x[1] = -phy_position_x / 5; background_x[1] = -phy_position_y / 5; if keyboard_check(vk_control) { instance_create(x,y,obj_laserek); } if (!place_meeting(x,y,object106)) { ladder = false; } if (ladder = true) { gravity = 0; vspeed = 0; } if (keyboard_check(vk_up) || keyboard_check(vk_down)) { image_speed = 0.2 } else { image_speed = 0; } [gml] --><--Collision objec106 GML [/gml] if (keyboard_check(vk_up)) { ladder = true; if (place_free(x,y-3)) { y -= 2; } } if (keyboard_check(vk_down)) { ladder = true; if (place_free(x,y+3)) { y += 2; } } [gml] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Ogarnąłbyś ten kod, bo jak go czytam, to taki burdel masz, że nie wiem co ty chcesz wstawić Spróbuj zamienić keyboard_check na keyboard_check_pressed Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Września 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Jak używasz fizyki (phy_xxx) to nie mieszaj tego z gravity itp. Korzystaj z tamtych zmiennych. A jak chcesz wchodzić po drabinie to wystarczy y-=<wartosc>; No i ogólnie raczej silnik fizyki 2d nie zakłada czegoś takiego jak drabiny, bo skąd ma wiedzieć, kiedy podłoga jeszcze jest przenikalna a kiedy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cygnus Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 keyboard_check na keyboard_check_pressed tak zmieniłem,ale nic to nie zmienia:/ wiem,że bałagan mam w tym kodzie:/ Napiszcie chłopaki,co mam wpisać,żeby te chodzenie po drabinie działo:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi