Sheriff99 Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Witam! Otóż planuję sobie stworzyć takiego prostego rts'ka i zrobiłem już zaznaczenie, obracanie zależnie od kierunku(360*), tylko nie ogarniam jak zrobić żeby jednostka poruszała się po siatce tak jak np. w grze Stronghold. Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Maja 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 http://docs.yoyogames.com/index.html?page=...ng%2Findex.html mp grid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Wykombinowałem coś takiego: GML desx = mouse_x; desy = mouse_y; grid = mp_grid_create(0,0,room_width/16,room_height/8,16,8) mp_grid_path(grid,path,x,y,desx,desy,0) path_start(path,4,0,0) i jest prawie dobrze. Prawie bo chciałem, żeby jednostki chodziły też po ukosie, a one chodzą tylko do góry, w dół, lewo i prawo, choć po ścieżkach tak jak powinny. Jak zrobić żeby chodziły też na skos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi