Mateusz Nejman Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Witajcie! Mam kolejny problem. Trochę za dużo tego dzisiaj, ale: Korzystam z tego poradnika/artykułu https://gmclan.org/index.php?czytajart=10 Oczywiście wszystko robię w GM: Studio i jak jest kod: GML fh = file_bin_open(nn,1); file_bin_write_byte(fh,71); file_bin_seek(fh,1); file_bin_write_byte(fh,73); file_bin_seek(fh,2); file_bin_write_byte(fh,70); file_bin_seek(fh,3); file_bin_write_byte(fh,56); file_bin_seek(fh,4); file_bin_write_byte(fh,57); file_bin_seek(fh,5); file_bin_write_byte(fh,97); file_bin_close(fh); to on mi czyści cały plik i jak otwieram go np. w notatniku to zamiast tych wszystkich dziwnych znaczków mam tylko ISTRIP (coś jakby file_bin_rewrite) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 obczaj to: http://www.asciitable.com/ i zobacz, że wpisujesz do pliku bajty czytelnych znaków ASCII. moze wyjaśnij co chcesz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Stycznia 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 No wg. tego kodu właśnie to powinno być tam zapisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nejman Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Ja to pokażę na moim przykładzie: Mam plik .png Jak otwieram go programem HxD i na początku tego pliku po prawej stronie mam: GML ?PNG..... już sobie przerobiłem ten cały HEX na decymalny?: GML HEX: 89 50 4E 47 DEC: 137 80 78 71 Rozkodowałem ten 'szyfr' z pomocą strony http://www.ascii-code.com/ i zamieniłem na GML HEX: 25 4E 45 4A DEC: 37 78 69 74 co daje %NEJ Zamieniam ?PNG na %NEJ i już w programie zamieniam cały %NEJ spowrotem na ?PNG kodem: GML fh = file_bin_open(nn,1); file_bin_write_byte(fh,137); file_bin_seek(fh,1); file_bin_write_byte(fh,80); file_bin_seek(fh,2); file_bin_write_byte(fh,78); file_bin_seek(fh,3); file_bin_write_byte(fh,71); file_bin_close(fh); 137,80,78,71 to są te znaki ?PNG zapisane systemem DEC? I zamiast zamieniać te pierwsze 4 bajty to mi je zapisuje jako cały plik. Edit: obczaj to: http://www.asciitable.com/ i zobacz, że wpisujesz do pliku bajty czytelnych znaków ASCII. moze wyjaśnij co chcesz uzyskać. Chciałbym zabezpieczyć moją grafikę wczytywaną z zewnątrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 to zamiast zmieniac naglowek pliku, przelec go XORem z jakims stringiem hasla. prosciej i bezpieczniej. a jak chcesz modyfikowac zamiast zapisywac, to dajesz append lub open for read/write zamiast samego open, ale musisz ustawic pozycje w pliku na poczatku, bo przy append ustawi na koncu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nejman Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 A ze zmianą bajtów. To według mnie będzie najlepszy sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 nie wiele to da dla chcacego wyciagnac grafiki. zrobi to samo, tylko w druga strone. zaszyfrowanie XORem bedzie trudniejsze do zdekodowania, bo bedzie musial poznac haslo. zdaje sie, ze GM:S nie ma dekompilatora :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nejman Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zrobiłem już. Przed pierwszym file_bin_write_byte wystarczyło dodać linijkę file_bin_read_byte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 moge sie mylic, ale chyba so programy do wyszukiwania zasobow z gier/programow a znalezienie obrazka bez naglowku to dla nich bulka z maslem :) pamietam takie cos zpred 7-10lat lepiej szyfrowac caly obrazek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi