KlivenPL Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam, tworzę grę Minecraft 2D. Wszystko ładnie działa, generator terenu, oświetlenie itp, ale mam problem z mierzeniem odległości myszy od gracza. Nie chcę, aby gracz mógł rozwalać klocki oddalone od niego za daleko (96 px max). Napisałem coś takiego: GML if place_meeting(mouse_x,mouse_y,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x+32,mouse_y,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x-32,mouse_y,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x,mouse_y+32,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x,mouse_y-32,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x+96,mouse_y,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x-96,mouse_y,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x,mouse_y+96,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x,mouse_y-96,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x+96,mouse_y+96,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x-96,mouse_y-96,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x+16,mouse_y,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x-16,mouse_y,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x,mouse_y+16,obj_gracz) or place_meeting(mouse_x,mouse_y-16,obj_gracz) { NieZaDaleko = true; } else { NieZaDaleko = false; } Wszystko to napisałem w obiekcie-matce, do której parentowane są wszystkie klocki. Ten skrypt działa, ale czasami nie (patrz obrazek) Czasami w podziemiach również nie da się rozwalić niektórych klocków. Teraz mam prośbę: czy mógłby ktoś napisać skrypt, dzięki któremu można byłoby rozwalić klocki w promieniu 96 px? Będę bardzo wdzięczny, jeżeli jeszcze mi ktoś go wytłumaczy :) Pozdrawiam. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 A nie wystarczy Ci sprawdzić odległości pomiędzy namierzonym przez myszkę (albo myszką) blokiem a graczem? Pitagoras albo point_distance() ułatwią wszystko. Potem możesz sprawdzić czy blok nie jest czymś zasłonięty funkcją !collision_line(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 W step gracza GML if ( mouse_check_button( mb_left ) ) { // deklarowanie zmiennych tymczasowych var dist = point_distance( x, y, mouse_x, mouse_y ), // odleglość myszki od gracza klocek = noone; if ( dist < 96 ) { klocek = instance_position( mouse_x, mouse_y, parent_klockow ); // to zwróci id klocka lub noone jeśli żaden klocek nie został kliknięty if ( klocek != noone ) with ( klocek ) instance_destroy(); } } Edit: poprawiłem kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlivenPL Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dzięki, wszystko działa! Moja finalna wersja to: GML var dystansMyszki = distance_to_object(obj_gracz) if (dystansMyszki < 96) { NieZaDaleko = true; } else { NieZaDaleko = false; } if (index < 5 and rozwalaSie and NieZaDaleko=1) { index++; alarm[0] = (twardosc * 30)/6; } else if(rozwalaSie) and NieZaDaleko { index = 0; rozwalaSie = false; instance_destroy(); } Nie mogłem dać tego do stepu gracza, bo jest to za bardzo rozbudowane. Bardzo dziękuję za funkcję distance_to_object() :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 To była funkcja point_distance która to jest niczym innym jak twierdzeniem pitagorasa GML sqrt( sqr(mouse_x-x) + sqr(mouse_y-y) ) distance_to_object() uwzględnia maskę sprawdzanego obiektu i działa znacznie wolniej od point_distance dlatego jak nie potrzebujesz a w tym przypadku na pewno nie potrzebujesz takiej dokładności to użyj jednak point_distance Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi