kudlatty Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Cześć! Mam problem ze zrobieniem levelów w mojej grze. Chciałbym, aby w menu była możliwość wybrania: Easy Normal Hard. Różniłyby się one od siebie liczbą żyć (Easy- 10; Normal- 5; Hard- 3; ) Jest możliwość napisania czegoś takiego? Z góry dzięki kudlatty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Grudnia 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 zwykłe if + else ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlatty Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Można by było jakoś troszkę jaśniej? Sorry, ale Game Makera odkryłem kilka dni temu, no i... chyba nie muszę tłumaczyć;) Mój poziom umiejętności w tym programie jest dosyć niski:/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamtaren Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Można by było jakoś troszkę jaśniej? Sorry, ale Game Makera odkryłem kilka dni temu, no i... chyba nie muszę tłumaczyć;) Mój poziom umiejętności w tym programie jest dosyć niski:/. Dla zmiennej "lvl" określającej poziom trudności liczbami (0 - easy, 1 - normal, 2 - hard) i zmiennej ilości żyć "zycia" masz coś takiego: O rozwiązaniu poniżej mówił Gnysek: GML if (lvl=0) {zycia=10;} else if (lvl=1) {zycia=5;} else if (lvl=2) {zycia=3;} Jest jeszcze konstrukcja switch: GML switch (lvl) { case 0: zycia=10; break; case 1: zycia=5; break; case 2: zycia=3; } Obydwa rozwiązania dadzą ten sam wynik. Są to naprawdę podstawowe konstrukcje, więc radzę zajrzeć do dokumentacji albo innych źródeł i się ich nauczyć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlatty Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Staram się jak najwięcej uczyć w czasie tworzenia mojej pierwszej gry, a że zależy mi na czasie (można powiedzieć, że robię grę na swego rodzaju konkurs), dlatego zadaje tyle pytań na forum;) A, co do twojego ostatniego posta- do jakiego eventu trzeba przypisać ten skrypt. Zajrzałem do dokumentacji, ale dalej jakoś nie mogę wykumać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeremiah Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Najlepiej w create jakiegoś obiektu, który startuje wraz z rozgrywką albo w Room Start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi