Darkhog Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Chciałbym zrobić taką grę dla mojej Mamy na prezent bożonarodzeniowy jako że ona uwielbia tego typu gry, jednakże o ile umiem zrobić większość systemów charakterystycznych dla tego typu gry, to nie umiem zrobić najważniejszego - sprawdzania czy są trzy (lub więcej) identyczne obiekty obok siebie i usuwanie ich w takim wypadku. Jak się do tego zabrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 28 Listopada 2013 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 tablica kryształków, pętle, i jadymy jest na to wiele sposobów, najwięcej satysfakcji da rozgryzienie tego samemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkhog Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Z tablicą kryształków to się sam zorientowałem ;). Niestety nie wiem co zrobić w punkcie "pętle i jadymy". Nie wiem co po prostu do fora wpisać aby mi się nie skończona pętla nie zrobiła albo fałszywe pozytywy/negatywy. Po za tym jako że to ma być prezent dla mojej Mamy to musi to być perfekt, nie stać mnie na "rozgryzanie samemu", muszę mieć działający algorytm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Kiedyś zrobiłem przykład pokazujący wykrywanie całych grup takich samych obiektów: http://www.gmclan.org/up353_12_polacz_kulki_przyklad.html. Nie będzie trudno zmodyfikować go tak, żeby działał tylko dla pionowych i poziomych linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkhog Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Dzięki, na pewno przejrzę, na razie uczę się GM studio robiąc (lamerskiego) klona breakouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkhog Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Sorry za bumpa, ale nikt by edita nie zauważył: Ten przykład to chyba na jakąś starą wersję GM, tak? Mógłby ktoś przerobić to pod studio? Nie mam dostępu to starego GM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Studio ma wbudowany importer dla starych formatów. Wejdź w zakładkę Import, przełącz typ pliku na *.gmk i załaduj plik z przykładem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkhog Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Nie wiedziałem, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi