Skocz do zawartości

Przekazywanie argumentów przez referencję

hamtaren

Rekomendowane odpowiedzi

Coś podobnego do C++, czego za cholerę nie potrafię w GMie zapisać. Mamy przykładową funkcję "pobierz", która pobiera argumenty, które są zmiennymi. Wywołuję funkcję pobierz(X1,Y1) i...

Kod funkcji

GML
argument0 = mouse_x

argument1 = mouse_y

Chciałbym, żeby wartości X1 i Y1 się zmieniły po wywołaniu funkcji. Gdyby był tylko jeden argument użyłbym return i po sprawie, ale jak przekazać argument przez referencję z powrotem do zmiennej? (Dawno nic nie robiłem w C++, więc mogę mylić pojęcia, ale chyba dobrze wyjaśniłem jaki efekt chcę uzyskać)

• Administratorzy

W zwykłym GM możesz użyć variable_local_set itp., ale na zmiennych globalnych to i tak nie działa, a mouse_x takową jest. Możesz ew. zrobić jakis sktrypt że przekazujesz stringiem nazwę zmiennej i potem w switchu wykonujesz operacje.

Okazuje się, że mój główny błąd leżał w podawanych argumentach. Wpisując pobierz(X,Y), argument0 i argument1 przyjmowało wartości a nie nazwy zmiennych, więc to:

GML
argument0 = mouse_x

argument1 = mouse_y

nie miało sensu. Jednak, wywołując funkcję jako pobierz('X','Y') i używając variable_local_set, wszystko zadziałało tak jak chciałem.

GML
variable_local_set(argument0,mouse_x)

variable_local_set(argument1,mouse_y)

Dzięki gnysek :)

Temat można zamknąć