Piotrek1910 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Witajcie, dziś zainstalowałem sobie Anno 1602. Odpalam a tu kolory po przekręcane. Coś co jest dziwne Fraps zrobił poprawne zdjęcie, a wideo w ogólne nie przechwytuje ekranu. Szukałem troche w necie, robiłem to co oni mówili ale nic nie działa. Jak odpalałem tą grę rok temu jeszcze działała dobrze. Hmm, a może dlatego, że aktualizowałem sterowniki do karty graficznej? (na wersje beta, jak wyszła gra Battlefield 4 Beta). Mam Windows 7 Profesional 64x. Odrazu mówie, że mam orginalną gre. Kiedyś kupiłem z Cybermychą (:D) od gram.pl. I co myślicie, że można to jakoś naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Nie mam pojęcia, spróbuj ustawić tryb zgodności z Windows 95; ogólnie w tamtych rejonach pogrzeb :P Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 To też próbowałem. Ustawiałem jakieś dziwne style wizualne. Napisałem sobie na szybko też plik bat: @ECHO OFFF taskkill /f /im explorer.exe 1602.exe start explorer.exe Ale to też nie dało. Nie wiem czy coś się da. Spróbuje zainstalować Gold Edition ale musze najpierw pobrać :/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Jeśli to jest bardzo stara gra, a ty masz niezłego kompa, spróbuj w maszynie wirtualnej odpalić (VirtualBox do tego wydaje się najlepszy), mocno kompa trzepie, ale gry jakoś chodzą. Jedyny pomysł, ewentualnie poszukaj jakichś patchów do gry Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Wyłącz całkowicie explorera. W tym batchu wyłączasz i włączasz go ponownie, nie wiem po co. Podobny problem był i jest z AoE2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Ale jak widzisz jest "1602.exe" czyli konsola czeka na zakończenie procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 No to wpadłem. Z rozpędu zinterpretowałem to jako uruchomienie. Natomiast podzielam zdanie freviego - vm jest najlepszym rozwiązaniem. Zainstaluj nawet jakąś 98-kę i zadziała. Wszystko nie będzie też zajmować jakichś horrendalnych rozmiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Pobrałem Gold Edition. Niestety nic :/ Chyba macie racje. Zainstaluje sobie windows 95 bo waży tylko 49 mb ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 20 Listopada 2013 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Przekłamania kolorów ma część starych gier, związane jest to ze starą metodą obsługi palety kolorów i współdzieleniem jej pomiędzy programami. Jakich metod próbowałeś? http://write-code.blogspot.com/2011/03/sol...ml#.UoxaLMRLPXs http://ashraful-islam.hubpages.com/hub/Res...es-in-windows-7 Tryb kompatybilności do 98 lub XP? Zmieniałeś tryb kolorów na 16-bitowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Żyd and Lewak Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Panie, nie instaluj 98 tylko 98SE od razu. Taka porada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 @Ranmus, robiłem tak: a) Wyłącz kompozycje wizualne B) Wyłącz kompozycje pulpitu c) Wyłącz skalowanie ekranu dla ustawień wysokiej rozdzielczości DPI. d) Uruchom ten program jako administrator I cytuje z pewnego komentarza z pewnej strony "Rozwiązanie okazało się dość dziwne należy zmienić kompozycje pulpitu tak ,aby nie było tapety tylko zwykły kolor. Najlepiej jakiś ciemny bo to problem z przełączaniem trybów z Windows Aero na niestandardowy i fiksuje paleta barw. Trzeba także wybrać którąś z kompozycji podstawowych najlepiej Czerń o Dużym kontraście. Wiem ,że to brzmi śmiesznie ,ale u mnie to autentycznie pomogło.". Zobacze te twoje linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 20 Listopada 2013 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Wydaje mi się, żee Twoje punkty nie mają wpływu na ten błąd, bo tu chodzi o paletę kolorów. I też jest to niezależne od Aero, gdyż jego nie ma w Viście, a w tym systemie też jest podobny problem. Bardziej idź właśnie w stronę powyłączania programów działających w tle oraz przełączenia palety kolorów windowsa do 16-bitowej lub 8-bitowej (256 kolorów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Więc tak: próbowałem te twoje linki - nic. Zmieniałem palete kolorów na 16 bitowe potem na 8 bitowe, dalej nic. Coś co jest dziwne to rok temu instalowałem sobie tą gre (nic się nie zmieniło w sprzęcie) i działało ładnie bez tych odwróconych kolorów. A może to chodzi o aktualizacje sterowników karty graficznej. Bo jak wyszła beta battlefield 4 to wyszła też beta sterowników do nividii i amd,i zainstalowałem to (mam amd). Może da się jakoś cofnąć aktualizacje sterowników? Czy potrzebna jest kopia zapasowa? BTW. To mam win 7 pro 64 bity. @Edit: Chyba jedyne co zostało to Virtualna maszyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Próbowałeś na dosbox? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Niestety jest zbyt młoda :D. Coś co jest dziwne mój kolega ma lepszego kompa (nie pamiętam za bardzo specyfikacje chodź to nie ma znaczenia :D) i ma Windows 8 (facepalm) i jemu działa normalnie. On ma jakieś stare sterowniki do karty graficznej AMD (tak samo jak ja) i właśnie zdaje mi się, że to właśnie przez nie tak się dzieje. Moje sterowniki: http://support.amd.com/en-us/download/desk...ws%207%20-%2064. Myślicie, że poleca się pobrać wersje beta by przetestować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Bo cię oszukał i ma ReactOS, SZACH MAT WSZYSCY Hmm, a ma kartę AMD? W teorii możesz zainstalować te sterowniki Beta, ale wątpię czy coś podziała http://www.unknown-horizons.org/ Z google wyczytałem, że to reimplementacja Anno 1602, nie grałem, ale możesz spróbować Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Wygląda w ogóle inaczej. Być może pobiore. Ale widziałem, że w najnowszym cd-action jest Anno 1404 i wygląda całkiem spx. Chyba sobie kupie. @Edit: Ale dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Dobra kupiłem sobie Anno 1404 jest lepsze od 1602 i nowsze. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi