OsamodasxD Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Witam, trochę już jestem na forum i po długiej przerwie zacząłem sobie przypominać gm'a także wybaczcie mi za głupie pytanie :) Ale do rzeczy: mam problem z napisaniem kodu, który pozwoli na toczenie się piłki po wierzchu obiektu, a przy kolizji ze ścianą boczną na jej odbicie... dokładniejsze dane: sprite gracza jak i bloku mają wymiary 24*24 piksele i są pełnymi kwadratami. od czerwonej linii (ściany) piłka ma się odbijać natomiast po żółtej może swobodnie się poruszać. Piłka również może skakać. Dzięki za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 od czerwonej linii (ściany) piłka ma się odbijać natomiast po zielonej może swobodnie się poruszać. Ale tu nie ma zielonej linii :P Sprawdzaj najpierw kolizje z podłożem/sufitem: GML // pseudokod nowybbox = bbox + wektor_predkosci.y; if( nowybbox nie koliduje ze sciana ) bbox = nowybbox; else { bbox = granicznybbox; ( lub dokładniejsze sprawdzanie kolizji poprzez binarne wyszukiwanie ) wektor_predkosci.y = 0; } Odbijanie od ścian: GML // pseudokod nowybbox = bbox + wektor_predkosci.x; if( nowybbox nie koliduje ze sciana ) bbox = nowybbox; else { bbox = granicznybbox; ( lub dokładniejsze sprawdzanie kolizji poprzez binarne wyszukiwanie ) wektor_predkosci.x *= -.4; ( odwrócenie wektora, oraz zmniejszenie jego wartości o 60% ) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsamodasxD Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 poczytałem obczaiłem - właśnie czegoś takiego było mi trzeba jak bbox :) nawet nie wiedziałem że coś takiego jest haha. Dzięki wielkie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsamodasxD Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 niestety dalej mam z tym problem... kod działa ale nie zawsze tak jak należy :( czasami występuje błąd podczas lądowania, piłka odbija się od żółtej linii tak jakby przez przypadek zahaczyła o czerwoną :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi