Gibki Kaktus Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Cześć, mam pytanie. Które z poniższych szabli są najwytrzymalsze i byłyby w stanie przeciąć arbuza? SZABLA POLSKA HUSARSKA 1750r. - LAMPYWCENTRUM - żyrandole, lampy Poznań, repliki broni, replika broni SZABLA POLSKA HUSARIA Z PALUCHEM XVIIw. - LAMPYWCENTRUM - żyrandole, lampy Poznań, repliki broni, replika broni Szabla polska Husarska XVIIw głownia kuta zdobiona - LAMPYWCENTRUM - żyrandole, lampy Poznań, repliki broni, replika broni SZABLA POLSKA ORLA SOBIESKIEGO - LAMPYWCENTRUM - żyrandole, lampy Poznań, repliki broni, replika broni Jak macie jakieś swoje propozycje prześlijcie mi je, z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Obawiam się że żadna. Chyba że arbuz będzie podatny na broń obuchową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Po kiego grzyba ci szabla, co Boad? Jak na razie nie słyszałem o apokalipsie zombie ani o buncie roślin (nie wiem, może najnowsze newsy nie docierają do mnie czy co?). Jak Gnyska kocham, posty na GMClan-owej Valhalli stają się coraz dziwniejsze :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 4 Lipca 2013 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Ja mam szablę co ma 80+ lat w chacie, bardzo fajnie się nią macha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Po co Ci szabla do krojenia arbuzów. W anime do rozwalenia arbuza wystarczy drewniany kij, a sądzę że to dobre źródło wiedzy na ten temat ;_; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 To nie dla mnie, ja preferuję katany :P Moja rodzina robi pokaz konny w strojach szlacheckich i potrzebne im 2 szable które potrafią rozciąć arbuza. Piedro, apokalipsa zombie będzie za 666 dni, już trzeba się szykować ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Jeżeli znajdziesz nóż, który potrafi jednym machnięciem przeciąć arbuza (co, moim zdaniem, nie jest takim łatwym zadaniem), to każda ostrzejsza szabla się do tego nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Wpadł mi do głowy szalony pomysł. Zapytaj się sprzedawcy. Od tych tańszych egzemplarzy leci tandetą. Głownie wyglądają jak wycięte z blachy, ozdoby pewnie z plastiku. Jedyną rozsądną opcją wydaje się ta za ponad 700 zł. Poza tym jest wyraźnie napisane w jej opisie że może być przeznaczona do pełnometrażowych rekonstrukcji, wliczając w to napieprzanie o zbroję i tym podobne. O arbuzie już nie wspomnę. Wybór jest prosty. Po za tym proponuje poszukać jakiegoś normalnego sklepu od rekonstrukcji który się w tym specjalizuje, a nie "Z nami urządzisz i udekorujesz swój dom" <haha>. Płacąc tyle samo powinieneś otrzymać coś zdecydowanie lepszego jakościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Exigo, a możesz coś polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Hm. A takie coś? http://www.bron.pl/shopbron/listing/replik.../61289/1/1/3/10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Boad, w sieci jest wiele stron bractw rycerskich, lub tym podobne - grup rekonstrukcyjnych specjalizujących się w swojej epoce/epokach. Zazwyczaj zamieszczają oni tam linki do innych zaprzyjaźnionych grup, oraz - co najważniejsze - sprzedawców i zaopatrzeniowców. Najlepiej skontaktować się z takimi ludźmi, i zwyczajnie zapytać. To nic nie kosztuje. Na stronie bagrit.pl masz spis takich grup. W sumie chyba największy w Polsce. Zaznaczasz epokę i zwraca ci listę, łączenie z adresami i kontaktami. Są tam też cechy kowalskie. Ba, jest tam nawet oddzielny spis rzemieślników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi