Styxu2153 Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Cześć wszystkim, jestem nowy na tym forum i nie do końca ogarniam jeszcze wszystkie funkcje Gm-a :rolleyes:: Chciałbym was prosić o pomoc, otóż co mam zrobić aby dana zmienna zostawiała swoją wartość w wielu pokojach. Np. mam: In Create: points = 0 I teraz jak w jednym pokoju nabiję dajmy 100pkt to co zrobić żeby w następnym dalej ta zmienna przyjmowała 100pkt a nie resetowała się poprzez create do 0 ? Z góry dziękuję za odpowiedź :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 GML global.points = 0; Lub GML globalvar points; points = 0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Styxu2153 Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Albo się nie zrozumieliśmy albo to nie działa :/. Wiem że globalne działają w obrębie całego programu, ale wychodzi na to że nie w osobnych roomach. Dalej współczynnik się resetuję do 0. Dodam że mam GM:8 może to coś zmieni ? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzynasty Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 GML global.points = 0; Lub GML globalvar points; points = 0; Lepiej używać 2 opcji, ale pamiętaj w obu żeby dać np w room creation 1 roomu, albo w event game start jakiegoś obiektu który jest od 1 roomu etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Styxu2153 Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Event Game Start ! O to mi chodziło, no nie mogłem sobie przypomnieć o tym :) A mam jeszcze tylko pytanie, kiedyś już sporo pracowałem na GM-ie i w pamięci zachowało mi się, że dało się w jakiś prosty sposób, przenosić cały obiekt do następnego roomu, bez straty danych. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale mam wrażenie że coś się zaznaczało lub coś w ten deseń :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Zaznaczyć go jako persistent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Jest zmienna "score", ona nie zmienia chyba wartości po zmianie rooma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi