TheLukLook Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 jak zrobić aby w danym punkcie na ekranie pojawiła mi się tabelka i w niej -życia -hp -moc ataku -szybkość chodzenia -punkty Umiem zrobić za pomocą przeciągnięcia obrazków (O boże z czego ja korzystam) tylko życie hp i punkty. Chcę jednak to zrobić w GML, a nie wiem jak ustawić pasek z mocą aby jak player zdobędzie jakąś miksturkę to ta moc mu się wzrasta i bije mocniej. Proszę o odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 GML draw_text(32,32,'HP: '+string(hp)) Dzięki temu wyświetli Ci się pozycji na x32 y32 napis "HP: +ilość życia" (przykładową zmienną za to odpowiedzialną jest hp) hp możesz podmienić na wszystko - score, lives, ammo, speed, zmień sobie tylko to, co jest w nawiasie po +string Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 A jak chcesz pasek do tego to możesz użyć tego: GML draw_rectangle(x,y,x+szerokość_paska*(wartość/maksymalna_wartość),y+wysokość_paska, 0); gdzie wartość to np. hp, a maksymalna_wartość to początkowe hp, czyli np. 100. Jeśli chcesz obramowanie tego paska (żeby było lepiej widoczne ile tego jest), to daj GML draw_rectangle(x,y,x+szerokość_paska,y+wysokość_paska, 1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheLukLook Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 A jak dodać HP nie przekraczając 100? Jeżeli jest nadwyżka to zanika. A jak zrobić aby nam się odejmowało HP i po mniejszej ilość niż 1 giniemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 if hp>100 { hp=100 } if hp>=0 { //i tutaj kod na ginięcie } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smikoszet Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Mam totalnie N00bskie pytanie. Otóż zakupiłem sobie GM'a dziś rano i zacząłem robić prostą, próbną gierkę al'a "snejk". I tu mam problem, nie wiem jak zrobić pasek życia i licznik puntów. O ile panowie powyżej podali ładne kody, o tyle ja nie wiem GDZIE je wpisać. Znaczy czemu przypisać tą akcje - jakiemu obiektowi i jakiemu eventowi przypisać kod? Będę wdzięczny za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 poczytaj sobie o eventach v help. pasek rysuje sie v draw evencie. komendy draw v innym eventu nic nierobio jak nadal niewiesz to radze sciognij jakis prosty przyklad a kumaj nad nim :) liczenie hp mozes umiescic w step, lub innym evencie ktory zmiena hp niekumam dlaczego wymazali te strone ( http://wiki.yoyogames.com/index.php/Order_of_events ) mysle ze vyjasnienie jak ido eventy po sobie bardzo wazna informacja. :( w skrocie(na wyzej podanej stronie bylo napisane duuuzo wiecej) Order_of_events: Begin step events Alarm events Keyboard, Key press, and Key release events Mouse events Normal step events (now all instances are set to their new positions) Collision events End step events Drawing events Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smikoszet Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Dziękuje serdecznie :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChiUhler Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 jak zrobić aby w danym punkcie na ekranie pojawiła mi się tabelka i w niej -życia -hp -moc ataku -szybkość chodzenia -punkty Umiem zrobić za pomocą przeciągnięcia obrazków energia (O boże z czego ja korzystam) tylko życie hp i punkty. Chcę jednak to zrobić w GML, a nie wiem jak ustawić pasek z mocą aby jak player zdobędzie jakąś miksturkę to ta moc mu się wzrasta i bije mocniej. Proszę o odpowiedź Ciao amico sei stato in grado di impostare la sincronizzazione del punto durante il gioco? Anche io ho dovuto affrontare problemi simili in modo mi potete aiutare? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 if hp>100 { hp=100 } albo: hp = min(100, hp); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi