Easeful Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Wie ktoś, jak zrobić coś takiego w c++ że np pętla while(1) { button=sprawdz_czy_wcisnal_przycisk(1000ms) //i tu niech zwraca 0 lub id przycisku if button //pózniej i tak switcha użyję { napisz_tekst << "wcisnal" } else { napisz_tekst << "nic nie wcisnal" } } chodzi mi głównie o tą funkcję wciśnięcia przycisku, i żeby nie czekał w nieskończoność tylko po 1 sekundzie po prostu przeszedł dalej jeśli nic nie wcisnąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Dodaj sobie np: timer choćby z time.h, po sekundzie opuść pętle i sprawdź status button'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 A może przy pomocy WinAPI: bool waitforkey( int keycode, int timelimit = 0 ) { if( timelimit == 0 ) { while( true ) if( GetKeyState( keycode ) & 0x8000 ) return true; } else if( timelimit > 0 ) { int target = GetTickCount() + timelimit; while( GetTickCount() < target ) if( GetKeyState( keycode ) & 0x8000 ) return true; return false; } return (GetKeyState( keycode ) & 0x8000 != 0); } Jeżeli wkradł się jakiś błąd, no niestety, ale pisane z głowy. Myślę jednak że ogólną zasadę działania zawarłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi