Danieo Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Cześć Jak mogę przedstawić zmienną "głód" tak jak życie czyli w pasku, który maleje wraz z wartością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Musisz go ręcznie rysować. Kombinuj z draw_rectangle(...). Zaraz poszperam w dokumentacji to może napiszę przykład. @EDIT Masz. Nie wiem czy działa bo nie sprawdzałem. Pewnie gdzieś walnąłem głupi błąd xD GML //SKRYPT draw_own_healthbar //argument0 - polozenie x //argument1 - polozenie y //argument2 - szerokosc //argument3 - wysokosc //argument4 - zmienna ktora chcesz pokazac //argument5 - maksymalny zakres paska draw_set_color(c_gray); draw_rectangle(argument0,argument1,argument0+argument2,argument1+argument3,true); draw_set_color(c_green); draw_rectangle(argument0+1,argument1-1,argument0-1+argument4*(argument2/argument5),argument1+argument3-1,false); GML //uzycie draw_own_healthbar(polozenie_x, polozenie_y, szerokosc, wysokosc, zmienna_ktora_chcesz_przedstawic, max_wartosc_zmiennej); //przyklad uzycia //DRAW draw_own_healthbar(5,5,200,50,glod,100); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 GML draw_rectangle(x1, y1, x1+(szerokosc*(glod/glod_max)), y1+wysokosc, 0); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danieo Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Dzięki ! Utermiko 1. sposób sam chciałem użyć ale jestem zbyt leniwy na robienie tego sto razy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Nie rozumiem. Tworzysz skrypt, wklejasz kod tam, a później gdzieś w swoim kodzie używasz tylko draw_own_healthbar czy jak tam sobie to nazwiesz. Ofc sposób ediepl również jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danieo Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 nie działa draw_own_healthbar może ja coś pomieszałem albo w Studio ta funkcja nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Tworzysz skrypt o nazwie draw_own_healthbar i wklejasz pierwszy kod co podałem. Teraz w kodzie możesz używać funkcji draw_own_healthbar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TO_mek Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Cześć Jak mogę przedstawić zmienną "głód" tak jak życie czyli w pasku, który maleje wraz z wartością. Szkoda, że nie chciało Ci się użyć opcji "szukaj". Było dziesiątki razy. Choćby tu, tu czy tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danieo Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Szkoda, że nie chciało Ci się użyć opcji "szukaj". Było dziesiątki razy. Choćby tu, tu czy tu. Widziałem te tematy i nie jest do końca to co ja chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi