blackmaul Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Witam mam peweien problem z instalacja biblioteki allegro (do towrzenia gier w c++). Otoz uzywam kompilatora dev-cpp i moj prblem polega na tym ze nie mam pjecia jak to zainstalwoac :P Instalacja Allegro dla Dev-C++ Orginalny opis znajduje się na http://www.allegro.cc/files/install-devcpp.html jednak kilka osób poprosiło o zamieszczenie opisu po polsku więc oto i on: Przed instalacją trzeba będzie ściągnąć kilka dodatków do naszego Dev-C++. To środowisko oparte zostało na uproszczonej dystrybucji portu GCC dla Windowsa czyli MinGW'a. Ponieważ allegro wymaga kilku dodatkowych narzędzi tak więc niezbędne jest ich dorzucenie. Orginalne pliki podane w opisie po angielsku zostały spakowane do formatu *.tar.gz jednak jest on dość kłopotliwy pod Windowsem, tak więc repakowałem potrzebne paczki zipem, tak aby każdy mógł je rozpakować bez problemów. Oto potrzebne pliki: dx70_mgw.zip fileutils316-ming.zip MinGW-1.1.zip Wszystkie paczki należy ściągnąć i rozpakować bezpośrednio w folderze z naszym Dev-C++. Następnie trzeba rozpakować nasze Allegro i ustawić scieżki systemowe. W Windowsie 95/98 robi się to tak jak w dosie: SET PATH=C:\Dev-C++\bin;%PATH% SET MINGDIR=C:\Dev-C++ UWAGA ! Sam nad tym przesiedziałem pół dnia. Otóż wiele osób skarżyło się na niemożność zainstalowania allegro pod dev'em. Problem najczęściej leży własnie tu: wielu z was ma zainstalowane inne kompilatory jak Delphi lub C++ Builder. Każdy z nich automatycznie ustawia swoje ścieżki i jednocześnie posiada programy takie jak make itp. Chodzi oto że podczas budowy biblioteki Allegro system może użyć niewłaściwych narzędzi no i jest lipa :P Aby to wyeliminować należy wyczyścić ścieżki systemowe w okienku MS-DOS: SET PATH= a następnie tak jak wcześniej: SET PATH=C:\Dev-C++\bin;%PATH% SET MINGDIR=C:\Dev-C++ Jak już mamy prawidłowo ustawione ścieżki do kompilatora to wchodzimy do katalogu Allegro i: fix mingw32 make all make install Pierwsze polecenie uruchamia prosty skrypcik BAT który automatycznie skonfiguruje potrzebne makefile (musi działać :P )... Kompilowanie :P Jeżeli podczas kompilacji nie zajdzie żaden błąd to będziemy mieli prawie zainstalowane Allegro :) Kolejną rzeczą jest przekopiowanie wszystkiego z folderu include w Allegro do głównego folderu include w katalogu z dev-c++ oraz przekopiowanie wszystkiego z folderu lib\mingw32 do katalogu głównego lib w dev-c++. Po tym wszystkim dla pewności możemy uruchomić jakiś programik przykładowy z katalogu examples - jeżeli działa to mamy allegro :-) Moze mi ktos to wytlumaczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 http://devpaks.org/details.php?devpak=1 Ściągasz, instalujesz, używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 http://devpaks.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Albo Narzędzia -> Sprawdz czy są aktualicaje, wybiez serwer devpaks.org i zakladka allegro zaznacz wszystko i download... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 1 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Aha rozumiem a znacie moze taki cosik tyle ze pod visual c++? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 1 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Pod visual c++ nie ma paczek :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 1 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Wiem. Chodzi mi o instalacje :D jak to pod visualem zainstalowac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 1 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Visual nie obsługuje Dev-Paków.Musisz szukać DLL'ka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 1 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Phi :] . DLL to do gry się dodaje, a do Visuala dodaje się pliki źródłowe :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 1 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Tworzysz nowy projekt, dodajesz do niego alleg.lib i jedziesz :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 1 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Ban na 7 dni plox0r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 2 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2006 Nie rozumiem z czym Wy macie problem. Ja też mam Dev'a, po prostu zaistalowałem Allegro i po uruchomieniu programu klikam na Nowy Projekt i wybieram Allegro Project czy jakoś tak :) Dev sam tworzy szablon i od razu można zacząć pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 2 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2006 :o Chce bana na 7 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avent Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witam! Ściągnełem, zainstalowałem JPGAlleg, i kod nic, w błędach kompilacji tylko jest napisane "undefined reference to " jpgalleg_init" Co robie źle?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Skopiowałeś wszystkie liby, biny, include, itp. do folderów do tego przeznaczonych? EDIT: Ciekawe kto tak te posty kasuje ;3? Guess. Panowie od 3 do 7 dni blokady konta i po warnie. Tymon Oszczędź ich ;o. Kryniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avent Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Wszystko już było skopiowane P.S Używam Dev-C++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Wchodzisz do Pomoc -> o dev-c++ -> sprawdz uaktualnienie -> wybierasz ten drugi serwer -> klikasz check for updates -> potem w groups wybierasz allegro -> i szukasz JPGAlleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avent Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Tak też próbowałem, napisze może dokładniej te błędy: [Linker error] undefined reference to 'jpgalleg_init' [Linker error] undefined reference to 'load_jpg' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Nagłówki załączone do projektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avent Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 No jasne że załączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi