Threef Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Ja i moje problemy z GM :rolleyes: GML global.map=ds_grid_create(1,1) ds_grid_set(global.map,1,1,666) show_message(ds_grid_get(global.map,1,1)) Pochwalcie się wynikami, ja uzyskuję 0. Edit: GM 8.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 indeksuje się od 0, a nie od 1 D: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Nie zmienia to nic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 zmienia tworzysz kratkę o rozmiarze 1x1, która więc ma jedno pole ( 0,0 ), a nie cztery jak ci się wydaje ( 0,0; 0,1; 1,0; 1,1 ). 1,1 po prostu nie ma - zwrócone jest zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Spróbowaliście? Ja tak. Rzeczywiście z większym rozmiarem tak jak podałem w pierwszym poście daje rade, ale ja mam tak w kodzie: GML global.map=ds_grid_create(room_width/128,0) for(xx=0;xx<room_width/128;xx+=1) { r=random(1000)/100 ds_grid_set(global.map,xx,0,r) } show_message(ds_grid_get(global.map,5,0)) Więc teraz przydało by się ten temat przenieść do innego działu. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 ilość kolumn i wierszy grida musi być większa od 0 D: podpowiem: ds_grid_create(room_width/128,1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draconis Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Spróbuj na początku GML global.map=ds_grid_create(room_width/128,1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 1 miałem na samym początku. Próbowałem chyba wszystkiego. ds_list działa, ds_map nie. :D Dzięki Psyś! Jednak masz rację. :) A ja chyba muszę iść spać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draconis Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 A może po prostu wykraczasz sprawdzając, jeżeli width masz 640 to spróbuj zastosować GML ds_grid_get(global.map,4,0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Nie, wszystko jest w porządku. I tobie też dziękuję Draconis. :) I Jaklubowi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi