Threef Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Kto znajdzie błąd dostanie ciastko! Problem polega na tym że postać idąc do celu wybiera nieco okrężną drogę. Pobierzcie rar (.gm81 + .gmres) i zobaczcie sami. GML if(mouse_check_button(mb_left){xx=mouse_x;yy=mouse_y} if((xx!=x or yy!=y) and point_distance(x,y,xx,yy)>10) { if(place_free(x+round(lengthdir_x(dt(spd),point_direction(x,y,xx,yy))),y+round(lengthdir_y(dt(spd)/2,point_direction(x,y,xx,yy))))) { y+=round(lengthdir_y(dt(spd/2),point_direction(x,y,xx,yy))) x+=round(lengthdir_x(dt(spd),point_direction(x,y,xx,yy))) } Ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić takie poruszanie? :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 .gmk pls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Dodałem do RAR-a .gmres. Jak nie wystarczy to wyjmę cały kod z obiektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Skoro poruszanie się nie jest wyrównywane do siatki ( tzn ma być swobodne ) to po co dzielisz tą prędkość o 2 w y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Też się teraz zastanawiam, oglądam filmiki z Diablo II i w jakiś sposób jest to tam rozwiązane, u mnie jednak wyraźnie widać różnicę w poruszaniu postaci gdy nie jest dzielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 No nie wiem czy tak wyraźnie bo ja jakoś nie widzę. Niestety grałem tylko w Diablo I na PSX a tam była siatka więc mi się wydaje że ten kwadracik chodzi dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 https://gmclan.org/up7221_12_forthreef__2_.html idąc w prawo,lewo,górę, czy dół bohater będzie szedł o 1/sqrt(2) (1:0,709) razy wolniej, niż po przekątnej. Na pewno jest dobrze. Chyba, mój mózg wysiadł godzinę temu. e:kod jest w jednym miejscu nieogarniety mocno, bo siedzialem nad tym godzine i musialem sobie uproscic to w glowie E2: chociaż pewnie i tak nie o to chodziło:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi