ZyperPL Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 No siema. Mam trochę skomplikowany problem z get_string i ogólnie zmiennymi. Chcę zrobić tak: po kliknięciu w przycisk gra pyta gracza o IP, potem port (chcę właśnie taką kolejność) i wtedy wykonuje się taki kod z 39dll GML server = tcpconnect("IP W CUDZYSŁOWIU",port_wpisany_normalnie_zmienna,2); No więc tak, gdy wszystko powpisuje ręcznie: GML server = tcpconnect("192.168.2.3",27015,2); to wszystko działa. Jednak gdy robię wcześniej ip=get_string(.....) port=get_string(.....) potem port wpisuję normalnie jako zmienna "port". A do ip dodaję: GML ' " '+string(ip)+' " ' to nie działa. Naprawdę proszę o pomoc, już nie wiem jak sobie z tym poradzić... Ps. Dodam jeszcze, że port musi być zmienną, bo jest potem używany do połączenia tak: port-1 port+1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Port pobieraj funkcją get_integer(); Argumenty takie same jak w get_string(); tylko, że zwraca liczbę. W sumie to będzie coś takiego: GML ip=get_string('Podaj ip','127.0.0.1'); port=get_integer('Podaj port',14084); server = tcpconnect(ip,port,2); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Nosz działa. Ja się tak męczyłem a tutaj tylko wystarczyło użyć integer. Nie znałem tego. Dzięki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 można też real('123'), ale nie zadziała jak będzie real('123u') więc get integer jest bezpieczniejsze (ofc jest też string_digits - real(string_digits('123aaa1'));). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi