kt1117 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Robię sobie takie tam zadania z matmy, żeby się do testów wstępnych przygotować i natrafiłem na takie coś: Wyznaczając x ze wzoru a=(c-x)/(d-x) , otrzymamy: A.x=(c-ad)/2 B.x=(c-ad)/(1-a) C. x=(ad-c+x)/a D.x=(ad-c)/(1-a) I nie mogę sobie poradzić. Jakbym nie robił, to mi się x skraca i wychodzą pierdoły. W ogóle nie wiem jak się do tego zabrać. Wiem, że trzeba pozbyć się mianownika, zredukować, i poprzenosić na odp. str., ale to nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 a = (c - x) / (d - x) a (d - x) = c - x ad - ax = c - x ad - c = -x + ax ad - c = x ( -1 + a ) x = ( ad - c ) / ( -1 + a ) x = ( c - ad ) / ( 1 - a ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 dzięki, już kapuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi