matisowa Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Witam dzisiaj ponownie! Tym razem mam problem z alpha, a mianowicie: Chcę, aby niewidoczny obiekt (odznaczone visible) przy zderzeniu z obj_player powiększał swoją alphę o 0.01 próbowałem tak: w create: GML image_alpha=0; a w kolizji z obj_player: GML self.visible=true; image_alpha+=0.01; ale problem jest taki, że alpha zwiększa się do wartości 1 po 100 kolizjach chcę, aby przy jednej kolizji obiekt stopniowo (+0.01) zwiększał alphę. Czy tak się da? A i jeszcze jedno jak zrobić "Not Colission with ..." tzn., aby po skończeniu kolizowania gm wykonał jakąś akcję? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 w step: GML if !place_meeting(x,y,obiekt_player) nie_ma_kolizji=true else if nie_ma_kolizji{ image_alpha+=1 nie_ma_kolizji=false } może zadziała :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Marca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 create: GML image_alpha = 0; rozjasniaj = false; kolizja: GML rozjasniaj = true; step lub draw: (draw sie nie wykona, jesli visible = false, pamietaj). GML if rozjasniaj { if image_alpha < 1 then image_alpha += 0.1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 gnysek, nie chce byc upierdliwt, ale w begin step jeszcze rozjasniaj=false ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Marca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 gnysek, nie chce byc upierdliwt, ale w begin step jeszcze rozjasniaj=false ;) nie ale problem jest taki, że alpha zwiększa się do wartości 1 po 100 kolizjach chcę, aby po jednej kolizji obiekt stopniowo (+0.01) zwiększał alphę. czytaj ze zrozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 nie zrozumialem, przepraszam, zwracam honor, mozesz usunac te 2 moje posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matisowa Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi