asdfMaciej Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 No więc sprawa wygląda tak - muszę znaleźć najbliższy obiekt Character. Z przeciwnej drużyny. Budowa graczy jest mniej więcej taka: - Player to gracz, którym sterujemy. - Character to parent Player oraz inni gracze w grze. - Obiekt Character ma dwie najważniejsze zmienne - class (która nie będzie mi potrzebna do tego zadania) oraz team. - Aby pozyskać drużynę gracza którym sterujemy, używamy do tego global.myself.team. Sposoby wyszukiwania najbliższego przeciwnika, które nie działają dla mnie: - Instance_nearest(global.myself.x,global.myself.y,Character) - zwraca mnie; - To samo co wyżej, tylko nie wyszukujący mnie - powodzenia z wpieprzaniem się mi w drogę, szanowny graczu z mojej drużyny; - Inne skrypty - celują w lewo, nie wiem czemu :l. Jakby ktoś byłby zainteresowany kodem źródłowym - bawię się z kodem gry Gang Garrison 2 (open source.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Marca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 http://www.gmlscripts.com/script/instances - instance_nth_nearest - skopiuj sobie ten skrypt i jako nth podaj 2 - czyli drugi najdalszy obiekt, bo pierwszy to jest ten z którego kod wywołujesz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdfMaciej Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Jeśli gracz z mojej drużyny mi się wpieprzy, to będę w niego celował. Testowałem ten skrypt przedtem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Marca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 stwórz obiekty - dzieci: objMojaDruzyna - parent: Character objPrzeciwnaDruzyna - parent: Character tak długo, jak nie dasz im własnych eventów, będą sie zachowywać jak ojciec, a możesz je teraz rozróżniać po innych nazwach - najblizszy gracz przeciwny to objPrzeciwnaDruzyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi