Makary155 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Mam sobie taki kod: header('Content-Type: image/png'); $img=imagecreatetruecolor(168,179); $color=imagecolorallocate($img,255,255,255); $color2=imagecolorallocate($img,0,0,0); imagefill($img,0,0,$color2); imagecolortransparent($img, $color2); $imgenergy=imagecreatefrompng("../images/misc/energyblob.png"); $imgmain=imagecreatefrompng("../images/misc/main.png"); imagecopy($img,$imgenergy,65,40,0,0,imagesx($imgenergy),imagesy($imgenergy)*$en); imagecopy($img,$imgmain,0,0,0,0,imagesx($imgmain),imagesy($imgmain)); imagepng($img); imagedestroy($img); imagedestroy($imgenergy); imagedestroy($imgmain); Powoduje on wygenerowanie takiego obrazka, gdzie żółty pasek obok tej czerwonej kapsuły jest zależny od wartości zmiennej $en (przyjmuje od 0 do 1, czyli procenty) kod jednak ucina obrazek od dołu a chciałbym żeby to robił od góry, możecie mi pomóc w przekształceniu skryptu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Marca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 bodaj: imagecopy($img,$imgenergy,65,40,0,imagesy($imgenergy)*$en,imagesx($imgenergy),imagesy($imgenergy)*$en); popatrz na parametry w manualu w razie czego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Próbowałem tak i powoduje to wysłanie kopiowanej części gdzieś w kosmos Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to odwrócenie obrazów, wykonanie kopiowania i przez imagerotate obrócić do pozycji normalnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Marca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 No bo musisz go niżej umieścić teraz, skoro jest obcięty inaczej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Ciężko będzie obliczyć przesunięcie, a do tego ucięło kawałek obrazka w środku, a tak nie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Możesz mi wyjaśnić czemu akurat w GD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Ponieważ to jest robione dla kogoś, kto posiada stronę na crapowatym serwerze opłacanym smsami, więc można zapomnieć o instalacjach modułów. Ja bym wolał ImageMagick, ale trzeba korzystać z tego co się ma niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A HTML? A GD nie jest wcale złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Jak można to w htmlu zrobić? Dla mnie użycie tu php jest bardziej sensowne niż babranie się z pozycjami(bo chyba to masz na myśli), do tego mam pewność że zadziała poprawnie w IE :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Nie widzę problemu z position i IE, a jest to łatwiejsze niż babranie się w GD, a do tego wykonuje się po stronie klienta i nie obciąża serwera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A przycinanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 http://www.kurshtml.edu.pl/css/duszki_css,..._graficzna.html hmm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi