Vilogy Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Witam Wiec robię w GM(dokładnie w GML) od dłuższego czasu i od samych początków irytowała mnie pewna sprawa a dokładnie "brak warstw w rysowaniu" np. Daje tekst w lewym górnym rogu ekranu potem chce na niego narzucić drugi lub dać obok i tekst pierwszy przesuwa się w lewo... :/ Pytanie: Nie da się zrobić jakiś warstw aby tekst był warstwę niżej a drugi wyżej bo z obrazkami wiem że nachodzą na siebie w kolejności "lini" pisanych w skrypcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Depth. Po lewej stronie w okienku sprite'a. Im wyższa wartość, tym obrazek lub jego draw jest bardziej w tle, a im niższa (np. na minusie), tym bardziej na wierzchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Marca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 GML draw_set_color(c_black); draw_text(1,1,'MAMA'); draw_set_color(c_red); draw_text(0,0,'MAMA'); Przecież jest jedno na drugim, czarne to cień, czerwone to tekst... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vilogy Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Tak, to wiedziałem Chodziło mi o jeden obiekt i 2 teksty pisane w tym samym skrypcie Edit: gnysek- nie o to mi chodziło, po prostu tekst ucieka na bok jak się ma dużo obiektów piszących teksty i nie wiem jak temu zaradzić Edit2: Po prostu zrobiłem parę obiektów, każdy mający swój tekst do narysowania i każdemu dałem inny depth - Działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Marca 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 "na bok" to dla mnie przesunięcie wzdłuż osi X o konkretną liczbę pikseli. U ciebie to chyba jednak co innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi