I am Lord Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Jest jakiś prosty sposób by z danego słowa binarnego zwrócić ile jest jedynek? Np mam takie słowo: 11101 i chciał bym by taka funkcja zwróciła mi 4 01101 = 3 11111 = 5 itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tramur Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Deklarujesz suma = 0; a = liczba Zapętlasz dopóki a != 0 Jeżeli a & 1 jest prawdą (myślę, że Game Maker ma operatory bitowe) to suma+=1 a = a div 2 (lub a = a >> 1) Masz teraz ilość jedynek Nie wiem, czy jest prostszy sposób, zważywszy na tą złożoność liniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 GML var _i, _txt; _i = 0; _txt = argument0 // np "11101011" while(_txt != "") { if string_char_at(_txt, 1) = "1" _i += 1; _txt = string_copy(_txt, 1, string_length(_txt)-1); } return _i; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 @up właśnie zapomniałem napisać że nie ma być na stringu. Spróbuje zrobić to co tramur podpowiada. Edit: Ok Tramura funkcja działa poprawnie. Jak by ktoś też chciał no to proszę: GML // Zwraca ilosc jedynek w slowie binarnym // argument0 - integer var _a, _b; _a = argument0; _b = 0; while ( _a != 0 ) { if ( _a & 1 ) _b += 1; _a = _a >> 1; } return _b; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Da się liniówkę zamortyzować. Rozwiązanie o złożoności proporcjonalnej do ilości jedynek: GML var _a; _a = argument0; _wynik = 0; while (_a != 0) { _wynik+=1; _a -= (_a-(_a&(_a-1))); } return _wynik; Ta dziwna linijka od razu usuwa pierwszą od prawej jedynkę. W końcu zostaną same zera. : ) A tak poza tym to ciężko mówić o tym "liniówka". Raczej bardziej "mówiące" jest O(log a). Skoro nie rozważamy stringów to lepiej podać złożoność w zależności od liczby której zapis rozważamy. Złożoność funkcji podaje się w zależności od danych argymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 No twoje też działa i jest nawet nieco szybsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Można jeszcze wydajniej to wyliczać pewnym strasznie wyglądającym algorytmem:: GML argument0 -= ((argument0 >> 1) & $55555555); argument0 = (((argument0 >> 2) & $33333333) + (argument0 & $33333333)); argument0 = (((argument0 >> 4) + argument0) & $0f0f0f0f); argument0 += (argument0 >> 8); argument0 += (argument0 >> 16); return (argument0 & $3f); source Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Mistrzostwo! Rozgryzę czemu to działa. : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Magiczne algorytmy? Taa to dobry tytuł dla tej stronki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi