Raqe Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Witajcie! Oto dziś znów liczę na waszą pomoc, otóż przeszukałem forum, przykłady i wujka google i nie znalazłem odpowiedzi. Sam też próbowałem, ale już niewiem co robić. Pracuję w 3D... Mam sześcian, któremu poprzez naciskanie strzałek w lewo i prawo zmieniam kierunek. Możecie się domyślać, że potrzebuję także obrócić ów sześcian. Próbowałem standardowo: d3d_transform_set_identity(); d3d_transform_add_rotation_z(direction); d3d_transform_add_translation(x,y,z); d3d_draw_block(itd, itp); d3d_transform_set_identity(); ale wtedy obiekt jest środkiem wielkiego koła które zaczyna zataczać figura. Jak to zmienić, co wprowadzić? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 GML d3d_transform_set_rotation_z(direction); d3d_transform_add_translation(x,y,z); // Absolute coords d3d_draw_block( -5, -5, -5, 5, 5, 5, -1, 1, 1); // Relative coords d3d_transform_set_identity(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi