Muuuuczek567 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Nie, piszesz po prostu: health=100 Ale zmienna "health" jest zmienną globalną. Nie może być dwóch zmienych "health", choćby były w innych obiektach. Nazwij tę zmienną np. "hp", wtedy będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 czyli moj gosc : health=100 a wrog: hp=100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caporegime Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Nie, po prostu hp=100 , bo nie wiem czy health będzie działało z racji tego że już jest taka zmienna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 U obu możesz dać zmienną "hp", natomiast zmienna "health" nie należy do żadnego obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 czyli to wyglądać ma tak: player/create: hp=100 enemy/create: hp=100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Tak, tak to ma wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Dobra już to zrobiłem a oto mój kod na health bar: draw_sprite_stretched(zycie,0,x-16,y-16,health,5) jak zrobić żeby podążał za mną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 nie, zostaw w spokoju health GML //w create: zycie=100 //w kolizji z pociskiem if zycie>0 zycie-=25 //jeśli hp jest większe od zera odejmujemy 25 else instance_destroy() //jeśli nie to niszczymy wroga with(other) instance_destroy() //niszczymy pocisk kolidujący</span></span> zmienną ZAZWYCZAJ definiujesz w create i przypisujesz jej daną wartośc a później się do niej odnosisz EDIT: Kurcze nie zobaczyłem kolejnych postów, sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 gdzieś trzeba wpisać view_x i view_y ale gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 ok już to mam ;p poszukałem trochę (szukam już 3 dzień);p I teraz tak: mam hp gracza i przeciwnika,health bar gracza mam ale jak zrobić żeby przeciwnik też miał??(chodzi o to że widoczne na ekranie) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 tak samo jak wyświetlasz healthbar gracza, tylko robisz to u wroga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Widzę zero logiki :). Kolego kod na hp u wrogów wygląda identycznie tak jak u bohatera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 taaa tylko ja stworzyłem nowy obiekt do tego;p ale mniejsza o to teraz mam takie oto cudowne pytanie: jeśli mam taki kod: if hp>0 hp-=10 //jeśli hp jest większe od zera odejmujemy 10 else instance_destroy() //jeśli nie to niszczymy wroga with(other) instance_destroy() //niszczymy pocisk kolid to co do niego dodać żeby za każde rozwalenie dodawało 10 punktów (próbowałem set score relative to 10 ale jest jakiś błąd) Edit:bo gdy wklej w draw u gracza lub przeciwnika ten obiekt znika i chodzisz paskiem życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Faq pkt 22 - o znikaniu. A co do punktów to: GML (Po zabiciu) score+=10;. Nigdy nie miałeś do czynienia z programowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 co do faq 22 nie mam wersji pro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 W takim bądź razie użyj draw_sprite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Chce zrobić tak że gdy się naciska strzałkę w dół gdy się szło w lewo to pojawia mi się mój gość z tarczą ustawiony w lewo a jak się idzie w prawo i naciśnie się strzałkę w dół to żeby był ustawiony z tarczą w prawo.A więc mam sprity i w evencie keyboard pressed down daje taki kod: if keyboard_check_pressed left draw_sprite(playertarczal) if keyboard_check_pressed right draw_sprite(playertarczar) co jest w nim nie tak??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 GML if keyboard_check_pressed(vk_left) sprite_index=playertarczal if keyboard_check_pressed(vk_right) sprite_index=playertarczar wrzuć to do stepa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 a chciałbym żeby stał w miejscu i to robił a nie "jechał" i to robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 pewnie masz kod na poruszanie za pomoca strzalek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Up nie wypowiadam się. Nie lepiej napisać po prostu hp=100? Zaoszczędzi pisania, pamięci i kłopotu dajesz to w create i jak np. player będzie miał zmienną hp=100 i npc będzie miał zmienną hp=100 to i tak będą mieli różne życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 yp, tak zrobil. Niety, skoro nie chcesz, zeby sie poruszal to: a) mniemam, iz masz tak: if keyboard_check(vk_left)hspeed=-2(albo x-=2, albo w evencie trzymania). to zrob tak: if keyboard_check(vk_left)and sprite_index<>playertarczalewo x-=2 if keyboard_check(vk_left)and sprite_index<>playertarczaprawo x+=2 B) mozesz tez dodac: if !keyboard_check(vk_down){ if keyboard_check_pressed(vk_left) sprite_index=playertarczalewo if keyboard_check_pressed(vk_right) sprite_index=playertarczaprawo } Bodajże najlepszy bedzie sposob b. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Nowy problem ;p : Mam tam kilka broni na mapie zadają różne obrażenia itp. ale gdy zbiorę broń i nacisnę np. klawisz 1 to chciałbym żeby ona się pojawiała na postaci (użyłem opcji wyszukaj znalazłem kilka tematów ale we wszystkich było to rozwiązanie: instance_create(player.x,player.y,karabin) ale wtedy gdy nastąpi kolizja z karabinem zawisa w powietrzu niedaleko koło mnie i gdy do niego doskoczę przyczepia się do mojej głowy ale tylko na czas lotu, po spadnięciu znowu zawisa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 w stepie karabinu ustaw odpowiednio x i y względem playera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 ludzie proszę was o pomoc mam ten kod: // jezeli mamy wybrana jakas bron, wcisniemy LPM i bron jest zaladowana, znak != oznacza 'różne' ( nie jest równe ) if ( mouse_check_button( mb_left ) && ( aktywna_bron != -1 ) && zaladowane ) { // sprawdzamy ktora bron jest aktywna switch ( aktywna_bron ) { case pistolet: // sprawdzamy pod jakim kontem trzeba strzelic by trafic pociskiem tam gdzie celuje myszka var _dir, _inst; _dir = point_direction( x, y, mouse_x, mouse_y ); _inst = instance_create( x, y, pocisk ); // tworzymy pocisk _inst.direction = _dir; // nadajemy mu kierunek lotu _inst.speed = 10; // nadajemy mu predkosci zaladowane = false; // nie mozna juz strzelac dopuki bron zostanie ponownie naladowana alarm[0] = szybkosc_broni[ aktywna_bron ]; // odpalamy czas po ktorym bron bedzie mogla znowu strzelac break; case karabin: var _dir, _inst; _dir = point_direction( x, y, mouse_x, mouse_y ); _inst = instance_create( x, y, pocisk2 ); { if(ammo>0)ammo-=1; } _inst.direction = _dir; _inst.speed = 15; zaladowane = false; alarm[0] = szybkosc_broni[ aktywna_bron ]; if _dir = point_direction( x, y, mouse_x, mouse_y ) break; }; } // zmiana broni ---------------------------------- // jezeli wcisniemy 1 i posiadamy pistolet to if ( keyboard_check_pressed(ord('1')) && bron[ pistolet ] == true ) { // ustaw pistolet jako okatywna bron aktywna_bron = pistolet; // po zmianie broni ladujemy ja na nowo zaladowane = false; alarm[0] = 10; } // jezeli wcisniemy 2 i posiadamy karabin to if ( keyboard_check_pressed(ord('2')) && bron[ karabin ] == true ) { // ustaw karabin jako okatywna bron aktywna_bron = karabin; // po zmianie broni ladujemy ja na nowo zaladowane = false; alarm[0] = 10; } I otóż chce wiedzieć co zrobić gdy wyczerpie się ammo to żeby tylko karabin przestał strzelać a colt dalej, help. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 case karabin: if(ammo>0){ var _dir, _inst; _dir = point_direction( x, y, mouse_x, mouse_y ); _inst = instance_create( x, y, pocisk2 ); ammo-=1; _inst.direction = _dir; _inst.speed = 15; zaladowane = false; alarm[0] = szybkosc_broni[ aktywna_bron ]; } break; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 no a ma ktoś jakieś inne sugestie co do rysowania sprita karabinu na graczu (tylko przy naciśnięciu klawisza 1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Proszę. Masz tu praktycznie gotowy silnik(z jakąś tam grafiką). Proste rozwiązania(wręcz banalne) poza tym był tam jakiś drobny problemik ze sprite'ami przeciwnika, mogę Ci go naprawić. Ściągnij plik o nazwie "Pierwsza_Krew.gm81". https://gmclan.org/up7189.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niety Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 ma ktoś link jak zrobić plecak na wersji lite ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi