Rokulcia Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Cześć, mam taki problem. Minowicie, chce zrobić przycisk, który zmieni pewną zmienną Stworzyłem więc przycisk, który przenosi mnie do statystyki.php a tam mam taki kod: <?php ob_start(); require_once('var/ustawienia.php'); session_start(); require_once('test_zalogowanego.php'); if($uzytkownik['staty'] == '0'){ ($uzytkownik['staty'] == '1'); } if($uzytkownik['staty'] == '1'){ ($uzytkownik['staty'] == '0'); } header ('Location: miasto.php'); ?> gdy klikam na ten przycisk, przenosi mnie do statystyki. php a stamtad od razu do miasto.php Ale nie zmienia tej zmiennej, ktoś wie dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Kod wykonuje się po kolei :) Najpierw ustawiasz $uzytkownik['staty'] na 1 a potem sprawdzasz czy jest na 1 i zmieniasz znów na 0. Nie pamiętam jak się to rozwiązywało... "exit;"? Edit: Możesz to zrobić też tak: if($uzytkownik['staty'] == '0'){ ($uzytkownik['staty'] == '1'); } else if($uzytkownik['staty'] == '1'){ ($uzytkownik['staty'] == '0'); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Stycznia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 To nie program, tylko skrypt, zmienne nie przechodzą pomiędzy wywołaniami. Każde wywołanie jest jakby osobne. Możesz zmienne przekazać do kolejnego skryptu metodą GET ($_GET) w adresie URL: costam.pl?zmienna=wartosc, albo metodą POST z formularza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rokulcia Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Threef: Zrobiłem tak jak podałeś, ale nie działa. gnysek: nie do końca rozumiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Stycznia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Odpalanie pliku php, to jak odpalanie programu z konsoli. Każde przeładowanie, to nowe odpalenie. Jeśli chcesz aby w jednym pliku zwiększyła się zmienna w pliku drugim, to musisz przekazać tę wartość w sesji/ciastku/url/post. Poza tym == nie nadaje wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 To co on chce osiągnąć było by możliwe jeśli by użył include :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Stycznia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Jakie include? Co ma include do zmieniania zmiennych? A jeśli chodzi o zmianę require na include to róznica jest taka, że require wykona się nawet w tym przypadku: if (1 > 2) { echo 'OK'; //to sie nie wyswietli require('test.php'); //a to sie o dziwo wykona } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matisowa Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 GML if($uzytkownik['staty'] == '0'){ ($uzytkownik['staty'] == '1'); } break; if($uzytkownik['staty'] == '1'){ ($uzytkownik['staty'] == '0'); } trzeba wstawić break chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Jeśli już to: GML if($uzytkownik['staty'] == '0') { $uzytkownik['staty'] = '1'; } else if($uzytkownik['staty'] == '1') { $uzytkownik['staty'] = '0'; } To raz, dwa. gnysek na to zwrócił uwagę, zwrócić trzeba jeszcze raz. Zmienna $uzytkownik znika Ci po wywołaniu skryptu. Jeśli nie trzymasz jej z użyciem sesji to nic Ci to nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi