PolskiFrancuz Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Chce zrobić pierwszą grę,ale utknąłem na tym,że nie wiem jak przełączyć viewa. Kiedy ustawiamy w roomie view,to tam jest view1 view2 etc. Ustawiam,żeby używało dany view na starcie,a jak zrobić przy jakimś evencie,aby zmienic viewa,dokładniej chce,aby obraz chodził najpierw za obiektem jednym,potem za drugim :] Prosił bym o szybką odpowiedź,najlepiej skrypt podać,bo klocków nie lubię :P ------------------------------------------------------ Dodatkowe info i uwagi: ------------------------------------------------------ @EDIT: mam wersje PRO game maker 8.0 @EDIT: Proszę o szybką pomoc ! ----------------------------------------------------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micha_i Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 View_object[numer view'a] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Wystarczy tylko jeden view. W danym momencie zmieniasz tylko view_object. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolskiFrancuz Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 View_object[numer view'a] Mam coś takiego: GML view_object[2]; I nie działa :( Co mam nie tak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 view_object[2]=twój_obiekt; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolskiFrancuz Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 view_object[2]=twój_obiekt; GML view_object[0]=pl2; pl2 to moje 2 wcielenie gracza... I nie działa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cordoba Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zrób to tak: 1. Zrób nowy obiekt i nazwij go np. o_kontroler i umieść go w roomie pierwszym. W create tego obiektu daj zmienną: GML global.obiektview= o_obiekt1 // w zmiennej deklarujesz za jakim obiektem będzie przesuwał się view</span> W step tego obiektu daj: GML view_object[0]=global.obiektview I np jeśli klikniesz N to view, będzie przesuwał się za obiektem nr 2 GML if keyboard_check(ord('N')) { global.obiektview= o_obiekt2 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolskiFrancuz Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 nadal nie tak,i chce,nie po kliknięciu tylko w waliłem do create :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi