groar85 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Witam, Niedawni zacząłem programować w języku Ada i muszę napisać program który pobiera temperature w *C i podaje nam temp. w *F i *K nie wiem dlaczego program nie chce się skompilowac. Link ze zdjeciem: http://imageshack.us/photo/my-images/689/adajv.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 -.- Wystarczy znać jeden język, żeby zauważyć ten błąd. Niezgodne typy danych - do integera nie dodasz reala. Zmień "integer" na "real". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Z błędów wynika, iż przy nawet dodawaniu nie można mieszać typów zmiennych... (0_o) Constant 'A' jest typu REAL, natomiast zmienne 'C','F','K' są typu INTEGER. Zamień INTEGER na REAL, powinno zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groar85 Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Tak się składa że nie znam ani 1 jezyka i dopiero zaczynam się uczyć właśnie na Adzie wiec proszę o wyrozumiałość :) a czy da się zadeklarować 273,15 jaka stałą a potem móc ją dodać bez użycia "real"? Albo jak zamienić na "real" mam dołączać jakieś pakiety? bo jak zmienię samo "integer" na "real" to nie dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Jaki sens ma nauka programowana na Adzie? Zacznij od Pascala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groar85 Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Niestety nie moge mam taki jezyk na zajeciach i musze przez to przebrnąć. Wiec proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groar85 Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Dobra udało mi się zrobić:) zamiast constanta i integera wystarczyło ustawić typ zmiennej na float no i liczby napisać z końcówka .0 i zadziałało. W każdym bądź razie dziękuje za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi