pepas Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Witajcie, mam pytanie, zamierzam zrobić w GM grę podobną do pac mana, czy coś takiego jest możliwe dla początkującego usera? Co powinienem wiedzieć, dodam że do tej pory zrobiłem tylko jedną grę (tą z tutoriala). Jak to powinno wyglądać? I jeszcze jedno, dodając swoje grafiki w gimpie mam normalnie bez tła, jednak w GM tło jest, jak się go pozbyć? proszę o pomoc, pozdrawiam, pepas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 I jeszcze jedno, dodając swoje grafiki w gimpie mam normalnie bez tła, jednak w GM tło jest, jak się go pozbyć? Wybierz "Remove background" przy ładowaniu grafiki albo "Erase a color" w "Images" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepas Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 @Explosivo działa, dziękuje. a co odnośnie pac mana? nie ma jakiegoś poradnika czy coś? EDIT: i jeszcze jedno - menu. na stronie jest tylko do wersji 6.1 czy różni się bardzo od 8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 @Explosivo działa, dziękuje. a co odnośnie pac mana? nie ma jakiegoś poradnika czy coś? EDIT: i jeszcze jedno - menu. na stronie jest tylko do wersji 6.1 czy różni się bardzo od 8? różni się trochę składnia w gml-u (języku programowania). Jeśli chodzi o klocki to także mogą być różnice ale niewielkie, np niektóre klocki zostały pozmieniane i nie działają (gm ich nie rozpoznaje). Będę można je odtworzyć tylko innymi klockami dla wersji 8.0. Ściągnij i zobacz; a nuż wszystkie klocki będą normalne, albo będziesz miał luki (zamiast klocka np: "change sprite" będzie "undefined action"). Jak coś to zapodaj przykład. Pomożemy. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Chyba przykład do pacmana jest od razu w zasobach GMa :) Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale w którejś ze wstążek na górze, nad ikonkami szybkiego dodawania spritów, obiektów etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 różni się trochę składnia w gml-u (języku programowania). Od czasów GM4 składnia ani trochę się nie zmieniła, różnice pojawiają się tylko sposobie używania funkcji, niektóre usunięto inne dodano lub zmodyfikowano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepas Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 No dobrze, ale to menu się robi w GM czy mam to do notatnika wkleić i jakoś dodać? @Bedziom ja mam tylko na Scrolling shoter i taka, że trzeba naciskać na owocki i na bomby uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Przykład takiego jakby pacmana jest dołączony do GM 8 i do GM 7 też chyba był. W GM 8.1 takiego nie znalazłem. W GM 8/7 można go znaleźć w katalogu instalacyjnym gry w folderze examples. Jaką masz wersję GMa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepas Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 8.1 to ściągać 7/8 czy da się jakoś bez tego obejść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Mogę ci to wstawić na uploader bo to jest osobny plik GMa. Zaraz wstawię i dam ci linka w edit. https://gmclan.org/up6066_12_treasure.html Mam nadzieję że o coś takiego ci chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepas Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Dokładnie o to. dziękuje (: W tych wcześniejszych wersjach to była już gotowa gra czy poradnik do tego był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Gotowa. W katalogu Game Makera 8 i 7 w folderze examples było to i jeszcze kilka przykładów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepas Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 acha, dobra to ja postaram się coś na podstawie tego skleić xd dziękuje :P w razie pytań lub problemów bd pisał. a co odnośnie tego menu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 A o którym przykładzie tego menu mówisz? Bo na stronie jest ich kilka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepas Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Link Chodziło o to, ale nie doczytałem, a tam jest napisane (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 No jest napisane że do wersji 6.1 ale chyba aż tak dużo się nie zmieniło. Może będzie działało. Ale nie prościej ci wziąć coś łatwiejszego? Na przykład: przykład. Zresztą zrób jak uważasz, tamto też powinno działać (ewentualnie mogą być potrzebne małe modyfikacje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi