alwin Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Nie wiem jak ugryźć problem... Chciałbym uzyskać coś takiego- mamy 3 planety a,b,c a.gravity = 10; b.gravity = 15; c.gravity = 20; Krążą one sobie w różnych odl wokół planety c. i mamy obiekt statek. Jak zaprogramować jego ruch z uwzględnieniem mocy grawitacji danych planet i odl do nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Potrzebujesz dokładnego obliczania ? Czy jak najprostszego ? Może użyj mp_potential_step Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Jak najprostrzego.. Ale tak w miare realistycznego.Jak byś użył mp_potential_step? Próbowałem z gravity_direction, z lengthdirami ale jakos mi szaleją statki:) o taki ruch chodzi: Żeby obliczyć orbitę końcowa statku. pobawcie się tutaj np: http://phet.colorado.edu/sims/my-solar-sys...-system_en.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 https://gmclan.org/up5009_4_grawitacja.html to mój przykład. :thumbsup: Nie wiem czy to konkretnie to czego wymagasz , ale grawitacja jest. sterowanie strzałkami, a CLTR resetuje gre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Poszukaj wzoru na siłę grawitacji i GML motion_add(point_direction(x, y, planeta.x, planeta.y), moc); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Zrobiłem przykład, w którym mniej więcej zastosowana jest "realistyczna" grawitacja: O TUTAJ - każde id obiektu znajduje sie w tablicy głównej obiektów - co step ta tablica jest przeglądana i aktualizowany jest ruch (za pomocą motion_add) - generator w create tworzy wszystkie obiekty, spisuje do tablicy i ustawia wartości takie jak masa, prędkość. - inne opcje, które zamieściłem to między innymi użycie dwóch różnie poruszających sie backgroundów, oraz sposób obliczania wejścia w orbitę kołową (lecisz w stronę zielonej strzałki, aż zostanie tylko kółko :) . Tym się nie sugeruj w swoim projekcie, wyznacza to tylko orbitę kołową, a jak wiemy praktycznie żadne ciało się po niej nie porusza. Have fun ;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 O w mordę :w00t: Rudy wymyśliłeś to na poczekaniu? Skubany.. dobry jesteś. pro jak nic:) Dzięki wielkie! Sporo mi zajmie czasu żeby to skumać w ogóle ale na pewno sie przyda, choć szczerze mówiąc chciałem cos prostrzego. Ale byłbym głupi gdybym wybrzydzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 W ogóle cóż to za projekt? Opisz mi go na PW, ciekaw jestem twojego projektu :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi