Sminer Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Witajcie! Mam Kolejny Problem ze zmiennymi. (Robie Gre Pokemon) W create jednego z wrogich pokemonow mam if Caterpie_poziom = 1 { Zycie = 5 Max_Zycie = 5 Max_zycie = Zycie Atak = 1 //Problem tu z atakiem } A w stepie with (Kontroler_Zyc) Zycie_Moj_Pokemon -= Atak //Pojawia sie blad ze nie zna wartosci "Atak" (Chce aby zycie mojego pokemona bylo odejmowane o tyle ile wynosi Atak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ponieważ zmienną atak masz w obiekcie pokemon, daj with (Kontroler_Zyc) Zycie_Moj_Pokemon -= other.Atak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Ponieważ zmienną atak masz w obiekcie pokemon, daj with (Kontroler_Zyc) Zycie_Moj_Pokemon -= other.Atak Nie dziala u mnie nadal pisze ze nie zna wartosci "Atak" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Skoro w Create wrogiego caterpi masz zmienną atak to piszesz: GML with (Kontroler_Zyc) Zycie_Moj_Pokemon -= WrogiPokemon.Atak Dlaczego ? A no dlatego, że przez with odnosisz się do kontrolera, i obsługujesz jego zmienne itd. nie obu obiektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 lub GML var _atk; _atk = Atak; with (Kontroler_Zyc) Zycie_Moj_Pokemon -= _atk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Temat Zamkniety juz wszystko dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi