Nirvan Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Nie wiem jak zrobić dokłądne płynne przemieszczanie się do jakiegoś punktu. Szperałem po forum i znalazłem coś takiego jak interpolacja, ale nigdzie nie było konkretów. Chciałem zrobić przemieszczanie się od x i y do innego x i y z konkretną prędkością. Coś w stylu x=SmoothValue(x,xx,10); Chodzi o to żeby obiekt na początku wolno się rozpędzał a na końcu zwalniał. (pisałem to przecież na początku a musialem dać edit żeby to dopisać ;| ) Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Skoro chodzi ci o płynne przejście to pewnie też płynny start i zakończenie drogi. A więc potrzebna ci zmienna zmiany prędkości - przyśpieszenie i coś ograniczające prędkość ruchu. Plan: musisz wymyślić sobie jakieś przyśpieszenie, np 0.5, oraz maksymalną prędkość, np 10. Kod (zał: speed = 0, (xx,yy) to pozycja, gdzie chce się przemieścić, dv to przyśpieszenie, msp maksymalna prędkość, goo to czy obiekt ma się przemieszczać GML (Create) // deklaracja danych, dobry nawyk xx = 0; yy = 0; dv = 0.5; msp = 10; goo = 0; GML (Step) // kod aktywujący ruch przez kliknięcie myszką if (mouse_check_button_pressed(mb_left) && goo == 0) { // ustawienie danych do przelotu xx = mouse_x; yy = mouse_y; goo = 1; } if (goo == 1) { // wzór fizyczny s = v^2/2a czyli droga jaką pokona jeszcze rozpędzony obiekt w ruchu opóźnionym. // Sprawdzamy, czy dystans jest mniejszy od tego i czy powinniśmy hamować if (speed*speed/2/dv < point_distance(x, y, xx, yy)) speed = max(speed-dv, 0); // w przeciwnym wypadku przyśpieszamy w tamtym kierunku else move_towards_point(xx, yy, min(speed+dv, msp)); // jeżeli obiekt mimo powyższego stoi znaczy, że ruch się skończył if (speed == 0) goo = 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Coś jest tu spiepszone bo obiekt stoi, i ani rusz. Kombinowłem trochę z kodem ale bez efektu. I nie jestem pewny czy działało by to jakby np podczas ruchu punkty docelowe się zmieniły. Może zapodam kod na którym eksperymentowałem, ale to jest od zmiany direction. GML (by Harrrry) // SmoothDirection (aktualna wartość w stopniach, wartość docelowa, szybkość) q1=abs(argument0-(argument1+360)); q2=abs(argument0-argument1); q3=abs(argument0-(argument1-360)); q=0; if q1<=q2 and q1<=q3 q=1; if q2<=q1 and q2<=q3 q=0; if q3<=q1 and q3<=q2 q=-1; argument1+=360*q; q=argument0+(argument1-argument0)*(argument2/100); return q mod 360; I wykorzystanie tego skryptu wygląda podobnie jak to co dałem na początku w 1 poscie ze SmoothValue Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 spiepszone :rolleyes: interpolacja Nie powinieneś pisać skryptu, jeśli nie potrafisz sobie poradzić nawet bez niego. To tylko dodatkowe komplikowanie sprawy. Jeśli ci już tak zależy, proszę, oto i on: GML // arg[ 0 ] - x // arg[ 1 ] - y // arg[ 2 ] - speed xx = argument[ 0 ]; yy = argument[ 1 ]; spd = argument[ 2 ] dir = point_direction( x, y, xx, yy ); xw = ( xx > x ); yw = ( yy > y ); if ( x != xx || y != yy ) { if ( xw ) x = min( xx, x + lengthdir_x( spd, dir ) ); else x = max( xx, x + lengthdir_x( spd, dir ) ); if ( yw ) y = min( yy, y + lengthdir_y( spd, dir ) ); else y = max( yy, y + lengthdir_y( spd, dir ) ); } Chociaż skrypt w ogóle mi tu nie pasuje, no ale niech będzie. Użycie? Walisz smooth_move( x, y, szybkosc ) w Stepie. Oczywiście nazwę możesz zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 E tam, itak sztywno działa, poradze już sobie sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Koleś, chyba sobe jaja ze mnie robisz. Wchodzisz w dany room -> Settings -> Speed i ustawiasz na co najmniej 60. Następnie w Global Games Settings -> Graphics -> Zaznaczasz "Interpolate colors between pixels". To, co napisałem, wykorzystuje maksymalną możliwą płynność. Wydaje ci się niepłynne, ponieważ akcje wykonują się z częstotliwością 30 Herzów, tzn. 30 razy na sekundę. Normalne gry, przynajmniej powinny, działać pod FPSami dwa razy większymi. Jeżeli nawet 60 FPS ci nie pasuje, głupiś ty i tyle :) . Twoje utrapienie może być także spowodowane tym, że dostałeś coś innego niż chciałeś. Ale wyraziłeś się jasno, że potrzebujesz ruchu jednostajnego. Taki też ode mnie otrzymałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Może to przez ogra, może ma problemy z lengthdirami, jak robiłem coś z sinusami i były te mniejsze wartosci to gra się zawieszała. Może potem jeszcze uda mi się to poprawić. Mam zawsze na 60 fps :P Edit: Teraz zrobiłem to w 2D, nie chodzi o to zeby leciało tak, tylko żeby na początku wolno leciał, potem szybciej i na końcu zwalniał. Wgl to najlepiej jakby było coś takiego dla jednej wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Teraz widzę edycję w pierwszym poście :) :) . Zaczekaj, zaraz zapodam przykład. Edit: Fizyka się kłania, a dokładnie wzór v^2 / 2a = s Wyprowadzony następująco: { vt - at^2 / 2 = s { t = v / a Podstawiając drugie wyrażenie do pierwszego otrzymujemy pożądany efekt :) . v^2 / a - a * ( v^2 / a^2 ) = s => v^2 / 2a = s Rozwiązanie: Create: GML spd = 0; xx = x; yy = y; xw = false; yw = false; dir = 0; // do twojej edycji: minspd = 0.2; // predkosc minimalna maxspd = 6; // predkosc maksymalna accspd = 0.1; // przyspieszenie</span> Step: GML if ( x != xx || y != yy ) { if ( spd * spd / ( 2 * accspd ) > point_distance( x, y, xx, yy ) ) spd = max( minspd, spd - accspd ); else spd = min( spd + accspd, maxspd ); if ( xw ) x = min( xx, x + lengthdir_x( spd, dir ) ); else x = max( xx, x + lengthdir_x( spd, dir ) ); if ( yw ) y = min( yy, y + lengthdir_y( spd, dir ) ); else y = max( yy, y + lengthdir_y( spd, dir ) ); } else { spd = minspd; } No i u mnie jeszcze Global Mouse Left Pressed: GML xx = mouse_x; yy = mouse_y; xw = ( xx > x ); yw = ( yy > y ); dir = point_direction( x, y, xx, yy ); spd = minspd; U mnie działa elegancko ;) . Pozdrawiam, Sernat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 To już dobrze działa, nie tak bardzo płynnie jak ten kod do direction ale nie szkodzi, mam jeszcze tylko problemy nad tym zeby zrobić taką łagodną zmianę dla jednej zmiennej, że np chce zeby zmienna v = 10 zmieniła się tak płynnie na 50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 GML v = min( 50, v + 5 ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ale tutaj też chodzi mi o taką zmianę że najpierw wolno potem szybciej i na końcu zwalnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ale o tym decyduje czas / odległość. Muszę mieć jeszcze jakąś daną :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Czas ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Żeby się upewnić, czy ma to wyglądać tak: Na początku wartość się zwiększa aż osiągnie prędkość maksymalną, a przed końcem czasu zaczyna się zmniejszać, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Tak :P Dzięki za fatygę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Sorry, ale nie miałem czasu. Create: GML maxv = costam; time = costam; a = 0; // twoja zmienna v = 0; // predkosc t = 0; Step: GML t += 1; if ( 2 * t > time ) { v += maxv / 2time; a = min( maxv, a + v ); } else { v -= maxv / 2time; a = max( 0, a + v ); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 2time ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 chyba 2*time :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 A dokładnie ( 2 * time )... Edit: Sorry, ale wczoraj byłem już zmęczony, a to co napisałem miało taki sam sens, jak produkcje Bedzioma. Oto kod w Step: GML t += 1; if ( 2 * t < time ) v = min( v + 2 * maxv / time , maxv ); else v = max( v - 2 * maxv / time, 0 ); a += v; Seems to work... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 mi to nie dziala jak trzeba :P Chciałem zeby to tak rozlo/malalo do okreslonej liczby.bo tu czas predkość ale do nieznanej liczby rosnie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 maxv - maksymalna prędkość time - czas, w jakim ma to się odbyć Tak naprawdę sam nie wiesz, czego chcesz :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Wiem czego chce :P Chce tak jak w tym kodzie, tylko ze tu wartosc sie zmienia zeby wybrać krótszą droge. GML // SmoothDirection (aktualna wartość w stopniach, wartość docelowa, szybkość) q1=abs(argument0-(argument1+360)); q2=abs(argument0-argument1); q3=abs(argument0-(argument1-360)); q=0; if q1<=q2 and q1<=q3 q=1; if q2<=q1 and q2<=q3 q=0; if q3<=q1 and q3<=q2 q=-1; argument1+=360*q; q=argument0+(argument1-argument0)*(argument2/100); return q mod 360; wykorzystanie GML a=SmoothDirection(a,newa,10); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Ten kod jest tak zagmatwany, że nie idzie nic z niego zrozumieć. Musisz opisać swój problem słowami, czy to takie trudne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zmienna musi zmieniać wartość najpierw powoli, rozpędzając się i spowalniając na końcu i musi tak dojść do konkretnej liczby. Coś w tym stylu co daleś przedtem np: początkowa_wartość=0; końcowa_wartość=100; czas=120; minimalna_prędkość=0.001; maxymalna_prędkość=10; przyspieszenie=0.025; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Poprawka mojego kodu, faktycznie nie działał, bo zły kierunek znaku :) no i lekka zmiana w okolicy move_towards_point() :) Przykład (GM8): TUTAJ Kod: GML (Create) // zmienne pomocnicze trwa_ruch = 0; xx = 0; yy = 0; GML (Step) // kod aktywujący ruch przez kliknięcie myszką if (mouse_check_button_pressed(mb_left) && trwa_ruch == 0) { xx = mouse_x; yy = mouse_y; trwa_ruch = 1; } // Funkcja wymaga stałego działania if (trwa_ruch == 1) { trwa_ruch = SmoothDirection(xx, yy, 0.25, 10); } GML (Script SmoothDirection) // Function SmoothDirection(x, y, przys., maks_pred.) // wzór fizyczny s = v^2/2a czyli droga jaką pokona jeszcze rozpędzony obiekt w ruchu opóźnionym. // Sprawdzamy, czy dystans jest mniejszy od tego i czy powinniśmy hamować // +2*speed po to, żeby obiekt potem nie zawracał jeśli przypadkiem ominie punkt if (speed*speed/2/argument2+speed*2 > point_distance(x, y, argument0, argument1)) speed = max(speed-argument2, 0); // w przeciwnym wypadku przyśpieszamy i korygujemy kurs else { speed = min(speed+argument2, argument3); direction = point_direction(x, y, argument0, argument1); } // jeśli ruch skończony, zwracamy zero, a jeśli nie to ruch kontynuujemy if (speed == 0) return false; return true; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Wybacz, ale ten problem został rozwiązany kilka postów temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Ale to też mi się przyda ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Ale to korzysta z direction i speed. A to, jak wiadomo, zbrodnia :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Jeśli to ma być linia prosta, możesz korzystać z interpolacji. Interpolacja: GML var xs,ys,xg,yg,a: xs = argument0 //x startowe ys = argument1 //y startowe xg = argument2 //x końcowe yg = argument3 //y końcowe a = argument4 //wartość przesunięcia po linii; od 0 do 1, w przeciwnym wypadku wyjdzie poza odcinek x = 2*xs-(xg*a) y = 2*ys-(yg*a) Szybciej będzie działać, jeśli nie będziesz używać konstrukcji 'var', tylko po prostu we wzorze używaj argument[numer]. Rozkład normalny pozwoli Ci zrobić gładkie przechodzenie z punktu A do punktu B: GML return (1/sqrt(2*pi))*exp(-sqr(argument0)/2) To wzór uproszczony na najbardziej znany wykres tej funkcji. Poszukaj więcej na Wikipedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 A niby czemu? E: To było do Sernata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi