JaroPL Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Witam,mam taki problem szukałem na Forum ale nie znalazłem prosze o pomoc. chce żeby moja Animowana postać po podniesieniu jej nosiła przy sobie z Amunicją i strzelała z niej jak to zrobić,z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Witam,mam taki problem szukałem na Forum ale nie znalazłem prosze o pomoc. chce żeby moja Animowana postać po podniesieniu jej nosiła przy sobie z Amunicją i strzelała z niej jak to zrobić,z góry dziękuje. Po podniesieniu broni? To zrób sobie zmienną podniesiona_bron i na początku daj jej false (w create znaczy się), a po kolizji z obj_bronia zmień jej wartość na true. No i teraz strzelanie w step: GML if podniesiona_bron and keyboard_check(vk_space)//jak chcesz zeby nie strzelala za czesto, to ci potrzebna dodatkowa zmienna, czy juz gotowe do strzału { new = instance_create(x,y,pocisk_obj) new.direction = direction } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroPL Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 hmm a mógłbyś jaśniej bo niewiem o co ci chodzi nie jestem do Końca zielony ale naprawde niewiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 No już jaśniej się nie da, podałem ci maksymalnie (albo i bardziej) uproszczony kod. Jeszcze raz: W create: GML podniesiona_bron = false //zeby bron nie strzelala za szybko to jeszcze to moze_strzelac = true W kolizji z bronią leżącą na ziemi: GML podniesiona_bron = true W step: GML if podniesiona_bron and keyboard_check(vk_space) and moze_strzelac { new = instance_create(x,y,pocisk_obj) new.direction = direction moze_strzelac = false alarm[0] = 5 } No i jeszcze alarm[0]: GML moze_strzelac = true Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 chyba zapomniałeś dodać new.speed=(np)20 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroPL Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 dobra mam teraz jeszcze jedno Pytanko :P jak strzelac Pojedyńczo np: naciskasz spacje to amunicji idzie w Ogrooom ja chcem aby,jak nacisniesz "spacje" to pocisk wystrzeliwał raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 if podniesiona_bron and keyboard_check_pressed(vk_space) //pressed, czyli wykonuje tylko jak wcisles { new = instance_create(x,y,pocisk_obj) new.direction = direction } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Można także skorzystać z alarmów albo z zmiennych, które będą ograniczały szybkość strzelania: GML //=== CREATE === strzal=1; //=== STEP === if(podniesiona_bron&&keyboard_check(vk_space)&&strzal) { //akcja strzalu alarm[0]=5; strzal=0; } //=== ALARM[0] === strzal=1; GML //=== CREATE === strzal=0; //=== STEP === if(podniesiona_bron&&keyboard_check(vk_space)&&!strzal) { //akcja strzalu strzal=1; } if(strzal) { strzal+=1; if(strzal==5) strzal=false; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 candy, to rozwiązanie było 2,3 posty temu, a JaroPL nie o to chodziło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Teraz to zauważyłem, sry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi