BanDa Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Jak zrobić że z góry ekranu lecą kule różnej wielkości ? Chodzi mi o to, że postać musi przed nimi uciekać/omijać a one lecą,lecą tak aż hp się skończy. Z góry dzięki :) (Ps. Jak by co, tam ten temat dalej aktywny ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 GML instance_create(random_range(view_xview,view_wview),-10,kula) A żeby były różnej wielkości ustawiasz sobie image_xscale i image_yscale ( w create kuli ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Tworzysz obiekt kontroler (będzie on tworzył kule): GML //===CREATE=== alarm[0]=30; //===ALARM[0]=== instance_create(choose(x1,x2,x3...,x16),0,choose(nazwa1,...,nazwa16)) alarm[0]=30; Pierwszy choose() losuje jakiś x (wpisz do 16 wartości), drugi tworzy obiekty kule (tutaj wpisz nazwy tych kul). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 @up: jeśli mamy szeroką planszę, choose(x1,x2...) to fatalne rozwiązanie. GML instance_create(32+random(room_width-64),0,choose(nazwa1,...,nazwa16)); alarm[0]=30; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BanDa Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Spróbowałem oby dwa sposoby, nawet je próbowałem połączyć ale za każdym razem jest jakiś błąd: ERROR in action number 1 of Alarm Event for alarm 0 for object kulka: Creating instance for non-existing object: 10 Taki u ediepl, a jak łącze to z candym ( w sensie zamieniam instance_create itd) to też ten sam błąd :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Za kulka podkładasz nazwę obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BanDa Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Tak , teraz to właśnie zauważyłem , zamiast obiekt, dawałem tam sprite (mój błąd) , dzięki za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi