Lordis Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam ! Mam pytanie w jakis sposób zrobić coś takiego: mam zmienną: GML Skin="Chlop" i mam pare obrazków animacji tego chlopa (chodzenie w lewo,prawo, w góre itd) nazwy tych obrazków są takie same za wyjątkiem końcówki np. sChlop_idzie_lewo, sChlop_idzie_prawo, sChlop_idzie_gora, chciałem zrobić wybór bohatera Chlopa i Babe. Do zmiennej skin zapisywała by się nazwa wyglądu naszego bohatera (Chlop lub Baba). i kod przypisania wyglądu jest następujący GML sprite_index = "s" + skin +"_idzie_gora"; Lecz to nie działa. Jak rozwiązać ten problem? Pomyślałem zrobie że moge zrobić 2 wymiarową tablice i zapisać tam wszestkie nazwy animacji i wywolywać je z tamtąd ale jak bede ich miał np. 100 i do tego około 5 postaci to juz bedzie troche pisania :/ więc może istnieje jakaś szybsza metoda na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 execute_string("sprite_index=skin+'lewo'",0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Nie pomgło. Napisałem tak jak ty i nić, kombinuje teraz z tym ale caly czas wywala error albo gra uruchamia się ale bohater nie ma sprita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 5 Lipca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Jak już to GML execute_string("sprite_index = s" +skin+ "_idzie_gora",0) Ale ja bym radził użyć tablic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 ok dzięki ten kod działa :D Uważasz że użycie tablic bedzie lepszym rozwiązaniem? wydaje mi się że w ten sposób bedzie owiele szybciej i gdybym miał mieć np. 20 wyglądów postaci to tablic bym musiał troche napisać a tu jest jedna linijka. Z jakiej strony tablice będą lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Szybsze dla gm. execute_string strasznie spowalnia grę jeśli się go często używa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi