B&G MoH Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Witam Otóż w mojej grze wczytuję grafike za pomocą funkcji sprite_add, ale nie wiem jak za pomocą kodu wymazać tło sprita (w gm'owym edytorze grafiki służył do tego przycisk erase color bodajże). Czy ktoś zna może odpowiedź?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 w jednym z parametrow funkcji dajesz true, jest to argument numer... E: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B&G MoH Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Nie działa, a poza tym gdzie w takim razie wpisuje się wartość jak bardzo ma kasować tło?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 A nie możesz poprostu usunąć tła za pomocą programu graficznego? GIMP przykładowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B&G MoH Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Mógłbym no, ale nie da się tego za pomocą kodu, bo tak byłoby dla mnie zdecydowanie łatwiej bo gre mam już na wykończeniu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lunatyk Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 TheMarcQ dobrze napisał. W funkcji pobierany jest kolor z (na tą chwilę nie kojarzę, którego) rogu twojej graficzki, następnie jest "usuwany". Ważne aby tło było jednolite. ;q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B&G MoH Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 A więc ponawiam pytanie. Jak wymazać tło w spricie za pomocą kodu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B&G MoH Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Kurcze no, gdy wpisuje true to niby działa, ale na bardzo małym obszarze, czy wie ktoś w takim razie gdzie gdzie wpisuje się wartość jak bardzo ma kasować tło?? Próbowałem różnych kombinacji, ale mi nie wychodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Tło musi być jednolite, a tak wgl. to nie możesz wyciąć tła ręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B&G MoH Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Odnośnie ręcznego wycinania to odpowiedziałem na to pytanie wcześniej, a po drugie to nie odpowiedź na moje pytanie (no chyba, że się tak nie da). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 sprite_add(nazwa pliku,numer obrazka,TU USUWASZ TŁO,to daj na 1,xorig,yorig) Pixel pobiera z dolnego lewego rogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 NIE mozna ustawic jak mocno ma usunac tlo! Pewnie chodzi ci o ustawienie tolerancji ale niestety! MUSISZ TO ZROBIC RECZNIE! ROZUMIESZ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B&G MoH Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 NIE mozna ustawic jak mocno ma usunac tlo! Pewnie chodzi ci o ustawienie tolerancji ale niestety! MUSISZ TO ZROBIC RECZNIE! ROZUMIESZ? Ręcznie ok, ale mógłbyś wytłumaczyć jak to zrobić bo wkońcu jestem jeszcze nowicjuszem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 W gm'owym programie graficznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B&G MoH Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 W gm'owym programie graficznym. A czy chociaż dałoby się coś zrobić żeby wczytane do gry pliki wczytywane były dopiero gdy są potrzebne (np gdy następny room się wczytuje)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Możesz użyć mojego dll :) https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=26819&st=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Chell Opublikowano 16 Lipca 2011 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Była taka opcja ale usunęli ją od gma 8.0 bo ludzie nie umieli z niej korzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 @B&G MoH - weź sobie lekcje GIMP'a to ci dobrze zrobi. Mini tutorial: 1.Odpalasz GIMP'a 2.Klikasz na okno warstw na dole masz taką białą karteczke, jak na nią klikniesz to wyświetli ci się okno tworzenia nowej warstwy, zaznaczasz tam Przeźroczysta i klikasz ok. 3.Klikasz na warstwe z rysunkiem, następnie szukasz zakładki Zaznaczenie w oknie rysowania, klikasz na to i rozwinie ci się ta zakładka, klikasz Wszystko, następnie wciskasz Ctrl+X(wytnij). 4.Klikasz na swoją przeźroczystą warstwe i tam to wklejasz, klikasz na tą z której wycinałeś obrazek i na dole masz taki kosz klikasz i właśnie usunąłeś niepotrzebną nam warstwe. 5.Teraz klikasz na przybornik i ten przycisk następnie klikasz na okno rysowania i tam klikasz na niepotrzebne ci kolory np. kolor tła, zostanie on zaznaczony, teraz wystarczy tylko wcisnąć Ctrl+X (wytnij) i oto nie mamy tła. To był sposób dobry na 1-3 kolorów mówie tak mniej, więcej. Jeśli chodzi o lepszy sposób to zapraszam tutaj: GIMP - jak pozbyć się tła za pomocą ścieżek Ten drugi jest znacznie lepszy.Następnym razem może użyj googli. -_- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi