ALT Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Ma taką jakby pochylnie,i gracz po nie idzie,to jak robić to po prawej na obrazku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 2 punkty przy podstawie, które będą obsuwały się dopóki nie dotkną podłoża. Potem piszesz wzór funkcji liniowej przechodzącej przez te 2 punkty. Tangens kąta nachylenia do podłoża równy jest współczynnikowi a f(x)=ax+b. Mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 @up: Tangens kąta nachylenia do podłoża równy jest współczynnikowi a f(x)=ax+b. WTF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 GML image_angle=point_direction(x1,y1,x2,y2)//kierunek //gorzej z pozycją ale tu musisz pobawić się chyba trygonometrią</span></span></span> wszystko opiera się na 2 punktach w których zaczyna i kończy się twoja rampa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Co wpisać do x1,y1,x2,y2 , wiem że współrzędne,ale czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 x1,y1 tej pochylni, a raczej jej środka x2,y2 twoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 x1 i y1 początek pochylni x2 i y2 koniec :P. Dzięki temu obliczymy jej nachylenie. Edie nie prawda ponieważ wtedy obracał by się względem obiektu a nie względem pochylonej płaszczyzny :) Edit: Możliwe że coś mi się pomieszało. Bo dawno nie zajmowałem się takimi pierdołami jak gm :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Punktów których zaczyna się prosta na której znajduje się twój klocek Zaraz może znajdę jak określić tę pozycję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pamparampa Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Najpierw trzeba tak jak napisał hudy oznaczyć sobie dwa punkty na obu końcach obiektu (lewej i prawej), które będą w pętli przesuwać się pionowo w dół, aż dotkną podłoża, lub w górę aż przestaną dotykać podłoża (to przy wchodzeniu pod górę). następnie zrobić to co napisał Thref, a w nawiasie wpisac: x punktu 1, y punktu 1, x punktu 2, y punktu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Ja kiedyś próbowałem napisać fizykę spadającego bloku, ale to nie takie proste. Mam jednak pomysł jak obliczyć nachylenie, sprawdzasz, czy linia, o długości ok 4 px. i środku w miejscu obiektu koliduje z czymś. Jeśli koliduje zmienia nachylenie i w końcu jeśli nie ma kolizji masz nachylenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ka21k Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Jeżeli te rampy są złożone z obiektów o prostych odcinkach nachylonych pod różnymi kątami to może mógłbyś w każdym takim obiekcie dodać indywidualną zmienną z kątem nachylenia rampy, a później w zdarzeniu kolizji z tym obiektem sprawdzać tą zmienną i obracać klocek zgodnie z jej informacją. w COLLISION swojego klocka wpisał byś tylko: image_angle=other.nachylenie; gdzie "nachylenie" zawierało by informacje o kącie. Mam nadzieję, że pomogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Jeżeli chodzi Tobie o samo wejście gracza na pochyły teren to nie ma sensu przechylać nienaturalnie postaci. Zauważ że jak wchodzisz pod górkę to nie przechylasz się do tyłu tylko zachowujesz pionowość ciała. I w takim przypadku najlepiej będzie Tobie skorzystać z gotowego dobrze zrobionego przykładu. Proponuje Fox Engine 2 (albo podobnie), jest prosty z opisem co się z czym je. Nie wiem dokładnie co chcesz zrobić, czym jest gracz. Działa to mniej więcej na zasadzie, sprawdzania pikseli przed graczem. Jak są zajęte to podnosi go wyżej. http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=164852 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi