morty Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Witam, mam pozornie dość błahy problem. Odznaczyłem w GM opcję wychodzenia z gry przy pomocy klawisza ESC. Niestety, utraciłem przy tym funkcjonalność skrótu klawiszowego ALT+F4. Jak więc zrobić, by ESC nie powodował wyjścia z gry (czyli był do mojej dyspozycji w eventach), przy jednoczesnym działaniu ALT+F4? Tak wygląda mój problem: www.morty.boo.pl/btank/btank.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 if keyboard_check(vk_alt) { if keyboard_check_pressed(vk_f4) { game_end(); } } Najlepiej w Step. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morty Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 if keyboard_check(vk_alt) { if keyboard_check_pressed(vk_f4) { game_end(); } } Najlepiej w Step. Miałem już coś podobnego. Wrzuciłem nową wersję pliku www.morty.boo.pl/btank/btank.zip. I teraz kolejne pytanie w tym samym temacie: 1) zagraj nową grę, i wczytaj plik z katalogu /levs. 2) Podczas gry wciśnij ALT+F4 3) Przeniesie cię do rooma z menu PODCZAS GDY: Powinno zakończyć grę, gdyż jest obecny fragment zacytowanego kodu. Problemem - jak mi się zdaje - może być event, w którym dałem że jesli wciśnięto ESC, to w zależności skąd cię przekierowało do rooma, ma cię tam przekierować z powrotem. I właśnie ALT+F4 robi dokładnie to, co powinno się dziać po wciśnięciu ESC. Jakiś bug GM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Raczej nie, musisz mieć błąd w kodzie. Sprawdź jeszcze raz wszystkie warunki etc. EDIT Tego nie wiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 27 Lipca 2006 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 tak, to jest bug w gm, jeżeli wyłączysz klawisz ESC, i dasz mu jakąś funkcję, to naciskając Alt+F4 dzieje się ta sama funkcja, spróbuj naprzykład nacisnąć na X zamykający okno, powinno również zrobić się to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi