ALT Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 O to prosty supermegaklaufororostycznietrudny przykład losowego generowania świata . Version 0.50 >>>KLIKNI<<< Version 0.80 >>>KLIKNI<<< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Po pierwsze: nie prosty. Po drugie: gdzie mapa? Po trzecie: czas zapoznać się z pętlą "for". Po czwarte: rzeczywiście, rysowanie FPS epickie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Hmm, chyba zrobiłem coś takiego w pół minuty, a nie uważam się za mądrego xd https://gmclan.org/up7221_12_gen.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Jak dla mnie :thumbsup: Generator mi się podoba ,nie jest aż tak źle zrobiony ^^ pozatym nie mógłbym skrytykować ponieważ sam nigdy nie robiłem generatora i pewnie w tej chwili bym nie zrobił ;d Chodzi mi o Generator ALT'a Tera sprawdzimy generator karolo320 ;] EDIT: Myśle ,że generator karolo320 jest troszeczke lepszy w efekcie chodzi mi o to że objektów nie ma i nagle się generują ,a nie zaczynają się pojawiać pokoleji to mi bardziej odpowiada ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 OPTYMALIZACJA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 jeszcze większa optymalizacja: Ta wypełnia mapę z odstępem 1 kratki z lewej i 2 z prawej od obramowania tak jak wasze. GML var i, j, rnd; for ( i = 16; i < room_width - 32; i += 16 ) { rnd = 14 + floor( random( 3 ) ); for ( j = room_height-16; j > rnd * 16; j -= 16 ) instance_create( i, j, Bloczek ); } a tu by rysowało całkowicie od lewej do prawej: GML var i, j, rnd; for ( i = 0; i < room_width; i += 16 ) { rnd = 14 + floor( random( 3 ) ); for ( j = room_height-16; j > rnd * 16; j -= 16 ) instance_create( i, j, Bloczek ); } https://gmclan.org/up539_12_generatorek3.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Pierwsza linijka jest zbędna. ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 @alt - dobrze, że przekreśliłeś "prosty" bo to było kłamstwo. Dobry jest ten generator, ale zdecydowanie nie prosty... PS. Przewyrąbiste rysowanie FPS'ów :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Nowa wersja,słaba optymalizacja,ale można dać deactywacje objectów Stone za Viewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 2up: On jest bardzo prosty, przynajmniej prosty do zrobienia, a jak to ALT zrobił, to się zgubiłem w ogromie zmiennych i innych czyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi