Madness Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Zrobiłem bota na zasadzie współrzędnych x i y narazie wiadomo nie jest do końca sprawny ma problem z omijaniem ściany itp. ale to poprawie ^^... Widziałem przykład z GMClanu pokazujący pole widzenia bota :jezor: właśnie chciałbym czegoś podobnego tyle że takie coś żeby bot się nie obracał a miał pole widzenia krótko mówiąc o 360 stopniach ,a nie tak jak w przykładzie ,że ma jakieś tam pole widzenia np.: 30 stopni i się obraca ... Jeśli ktoś może mi opracować takie coś lub poprostu wytłumaczył jak to zrobić i za pomocą jakich funkcji to bym mu po stokroć dziękował :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Nic nie zrozumiałem,podaj link do przykładu i wytłumacz to trochę jaśniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Sprawdzaj odległość bota od gracza, jeśli gracz będzie blisko to bot go widzi, jeśli nie, bot chodzi sobie dalej ;D Rysowanie pola widoku to zwykły sprite/funkcja ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Aha o to chodzi :frusty: https://gmclan.org/upload/gm/examples/polewidzenia.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 No tak ale jak wql narysować to niewidoczne koło tzn. pole widzenia dopiero potem se moge robić z nim kolizje ^^ a chodzi że nie umiem go narysować a bez tego kolizji być nie może ;] EDIT: a sorka nie doczytałem do końca postu ^^ spróbuje ze spritem bo funkcjami nie umiem no chyba że dopomożesz ^^ i powiesz która funkcja do czego słuzy i jak to rozstawić ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 To co ci podałem wyżej będzie w sam raz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Jesli można jeszcze zapytać :D to macie jakiś pomysł na poruszanie się bota niż współrzędnymi x i y np.: GMLif x > Player.x { if place_free (x-3,y) {x-=3} } EDIT: Chodzi mi o to że najpierw bot sprawdza pozycje playera a potem do niego idzie ... macie jakiś pomysł na coś innego ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 if distance_to_object Player <= 128 { mp_potential_step_object(x,y,3,Player) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 :thumbsup: Zostało mi tylko podziękować :thumbsup: (przynajmniej narazie ^^ póki nie mam problemów z polem widzenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Narazie zrobiłem to na podstawie iif collision_ellipse...... {draw_text (view_xview+100,view_yview+150,"Siemano")} Jak każdy wie po kolizji wyświetla się tekst Siemano ;d Mam pytanie da się zrobić przeźroczystą elipse? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 image_alpha = 0.5 draw_ellipse(...) image_alpha = 1 image_alpha działa do wszystkich funkcji rysujących, możesz stosować z tekstem, liniami itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 I znowu musze podziękować ;d :thumbsup: Thanks :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi