LionX Dagger Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 cze mam problemik z którym nijak nie mogę sobie poradzić otóż potrzebuje pobrać wszystkie id instance tego samego obiektu nad którymi aktualnie się znajduje,będąc zagnieżdżonym w pętli algorytm którego nie udało mi się zrealizować [step] [pętla] 1. sprawdzi z iloma instance danego obiektu masz kolizje, zapisz to w zmiennej 2. stwórz pętle w której zapiszesz tablice wszystkich id instance 3. porównaj wszystkie id z danymi i wypluj id 1 instanca spełniającego warunek [/pętla] [/step] niby proste ale nijak nie idzie mi to przedstawić w kodzie GML Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 23 Maja 2011 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 cze mam problemik z którym nijak nie mogę sobie poradzić otóż potrzebuje pobrać wszystkie id instanców tego samego obkute nad którymi aktualnie się znajduje,będąc zagnieżdżonym w pętli algorytm którego nie udało mi się zrealizować [step] [pętla] 1. sprawdzi z iloma instance danego obiektu masz kolizje, zapisz to w zmiennej 2. stwórz pętle której zapiszesz id wszystkich instance 3. porównaj wszystkie id z danymi i wypluj id 1 instanca spełniającego warunek [/pętla] [/step] niby proste ale ni jak nie idzie mi to przedstawić w kodzie GML Popracuj nad swoim polskim ;) Już pomijam te "sprawdzi", "zapisz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Popracuj nad swoim polskim ;) Już pomijam te "sprawdzi", "zapisz" Za dużo mi w temacie nie pomogłeś, czepiając się rzeczy mało ważnych co do twojego postu, widocznie jakieś niedopracowanie w open office :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 GML if place_meeting(x,y,obj){ a=-1 with (obj) { if place_meeting(x,y,hero){ hero.a+=1 a=hero.a hero.tab[a]=id }}} A co do 3 punktu to za bardzo nie kumam o co ci chodzi ale chyba: GML for (i=0;i<=a;i+=1) { if tab.zmienna=1 { //cos sie dzieje } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 http://www.gmlscripts.com/script/instance_place_list ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 GML if place_meeting(x,y,obj){ a=-1 with (obj) { if place_meeting(x,y,hero){ hero.a+=1 a=hero.a hero.tab[a]=id }}} A co do 3 punktu to za bardzo nie kumam o co ci chodzi ale chyba: GML for (i=0;i<=a;i+=1) { if tab.zmienna=1 { //cos sie dzieje } } Wielkie dzięki zupełnie nie pomyślałem o urzynać instrukcji with :) i wystarczyło mi tylko repeat(lenght) { with objA { if place_meeting(x,y,objB) { kolizja z oryginalnego obiektu }} reszta mojej funkcji } kurcze a z tydzień nad tym kombinowałem X.x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi